Index Vakbarát Hírportál

A delhi szmog olyan káros, mint egy nap alatt elszívni 50 cigit

2017. november 7., kedd 20:02

Egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el kedden az indiai Delhiben, miután a szélcsend és a hidegebb időjárás miatt riasztóan megugrott a légszennyezettség mértéke a világ legszennyezettebb fővárosában – írja a Guardian.

Az ország egészségügyi egyesülete felhívta a helyiek figyelmét arra, hogy ha nem muszáj, ne menjenek el otthonról, emellett pedig arra kérte egy nemsokára megszervezésre kerülő félmaraton szervezőit, hogy halasszák el a versenyt, mert annak rendkívül súlyos következményei lehetnek, továbbá felszólították a tartományi és az állami kormányokat is a cselekvésre.

Az általános iskolákat már kedden arra kérték, hogy lehetőség szerint tartsák bent a diákokat, szerdán pedig tanítás sem lesz, ez a kényszerszünet pedig a helyzet függvényében akár még hosszabb is lehet majd. Azok, akiknek kint kell dolgozniuk, nem jártak ilyen jól, de a szmog még a minden évben megrendezésre kerülő lóversenyre látogató gazdagabb réteget sem kímélte.

A tartomány vezetője a helyi kormány keddi krízismegbeszélésén úgy fogalmazott, hogy Delhi jelenleg egy gázkamra, de ennél is jobban mutatja a helyzet súlyosságát a 2,5 mikrométeresnél kisebb szálló por (PM 2,5) koncentrációja a levegőben, ami már egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen ürül ki a tüdőből, így különösen káros az egészségre. A Greenpeace kedden 710 mikrogram PM 2,5-öt mért a levegőben köbméterenként, ami több mint tizenegyszerese a WHO által előírt maximális értéknek.

A probléma egyébként minden télen előjön, de sosem sikerült még leküzdeni, leginkább mert nemcsak a rengeteg forrást kéne megszüntetni, hanem a kormányzati szervek részéről is együttműködésre lenne szükség, amit nagyon nehezen lehetne csak koordinálni.

Rovatok