Index Vakbarát Hírportál

A zimbabwei diktátor utódjelöltje egy jóslat miatt akart puccsot szervezni

2017. november 8., szerda 20:47 | aznap frissítve

Menesztette hétfőn a 93 éves Robert Mugabe zimbabwei elnök az első helyettesét és az utódlásért folyó versengés egyik fő esélyesének tekintett Emmerson Mnangagwát, így most az államfő felesége, Grace tűnik a legesélyesebb utódjelöltnek – írja az MTI.

Simon Khaya Moyo zimbabwei tájékoztatási miniszter közölte, hogy Emmerson Mnangagwa alelnököt "folyamatos hűtlenség, tiszteletlenség, csalárdság és megbízhatatlanság" miatt mentették fel alelnöki tisztségéből. A "Krokodil" ragadványnéven is ismert 75 éves politikus sokáig jelentős befolyással volt a dél-afrikai állam politikai életére, de az utóbbi hónapokban egyre romlott a viszonya Mugabéval.

Mnangagwa azzal is megvádolta a közelmúltban Grace Mugabét, hogy

mérgezett fagylaltot adott neki a múlt hónapban egy partin,

amely után lebetegedett. Mugabe pedig azzal vádolta meg a helyettesét, hogy a Zanu-PF kormánypárton belül frakciót szervezett a megbuktatására. A BBC azt írja, hogy egy egészen misztikus szál is van a történetben, ugyanis Mugabe szerint az cselszövést azután kezdte kitervelni Mnangagwa, hogy

elment egy jóshoz,

aki azt mondta neki, hogy ő előbb hal meg, mint a regnáló elnök. Ezért hiába vár arra, hogy megörökli a hatalmat.

Mugabét Mugabe váltaná

Mugabe közölte, hogy párját, Grace-t szeretné utódjaként látni, így a hatalom a családban maradna, bár az is lehetséges, hogy így akar mentesülni az általa állítólag elkövetett jogsértések miatti felelősségre vonás alól. Az 52 éves Grace Mugabe vasárnap kijelentette, hogy kész a férje helyére állni és az állítólagos árulót is kommentálta: szerinte Mnangagwa egy kígyó, akit fejbe kellett koppantani.

Rovatok