Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották az első amerikai transznemű képviselőt

2017. november 8., szerda 06:14

Helyi idő szerint kedden több amerikai államban is választásokat tartottak. Politikai szempontból a legnagyobb visszhangja a virginiai és a New Jersey-i kormányzóválasztásnak volt, de az amerikai sajtót kuriózumként bejárta az a hír is, hogy

Virginia állam képviselőházába bekerült az első, vállaltan transzgender amerikai politikus.

A demokrata Danica Roem egy veterán republikánus képviselőt, a 26 év alatt 13-szor újraválasztott Bob Marshallt ütötte ki székéből a szavazatok 54,59 százalékával (ez a szám még nem végeredmény, a 20-ból csak 19 szavazókerület adatait összegzi). A politikust több melegjogi szervezet ünnepelte, a LMBTQ identitású döntéshozók számának növeléséért kampányoló Victory Fund elnöke például így:

Ma este a szavazók egy okos, megoldásokra törekvő transzvezetőt választottak egy megosztó, anti-LMBTQ demagóggal szemben, és ezzel erőteljes üzenetet küldtek az ország összes antitransz törvényhozójának.

A transzneműek politikai szerepvállalásában Althea Garrison volt az úttörő, de ő 1992-ben még eltitkolta identitását képviselői kampánya során, mellyel bejutott Massachusetts állam törvényhozásának alsóházába.

Roem a Cosmopolitannek még szeptemberben azt nyilatkozta, hogy „nemi identitását erőnek és nem gyengeségnek tartja”, mivel önmaga „félelem nélküli felvállalása egy emberi üzenet”.

(CNN)

Rovatok