Index Vakbarát Hírportál

Németországban bevezetik a harmadik nemet az anyakönyvezésben

2017. november 8., szerda 10:23 | aznap frissítve

Németországban be kell vezetni a harmadik nemet az anyakönyvezésben, döntött az alkotmánybíróság. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: a Karlsruhében működő testület döntése alapján lehetővé kell tenni nemük pozitív meghatározását azoknak az interszexuális embereknek, akik sem férfiként, sem nőként nem definiálhatók.

A határozat szerint ezeket az embereket az „inter”, a vegyes vagy más pozitív kicsengésű névvel kell illetni az anyakönyvben.  

Az alkotmánybíróság arra kötelezi a törvényalkotót, hogy 2018 végéig hozza meg az ehhez szükséges törvénymódosításokat.  

Az alkotmánybíróság egy interszexuális ember beadványát bírálta el, aki születési anyakönyvi kivonatában a nem meghatározását nőről interre szerette volna megváltoztatni. A beadványához csatolt genetikai szakvélemény azt tartalmazta, hogy nem férfi és nem női kromoszómapárokkal rendelkezik.  

Mi az az interszexualitás?

A lányoknak XX kromoszómájuk van, a fiúknak XY, de a kromoszómák keveredhetnek, és sajátos, más variációk is léteznek. Ilyen az XO (Turner-szindróma), a XXX ( Triple X szindróma), az XXY (Klinefelter-szindróma), az XY női (Swyer-szindróma) és a XYY kromoszómakombináció. Ezeket a kromoszómavariációkat a köznyelv tévesen hermafroditának nevezi. Az egzakt megnevezés az interszexuális ember, ami azt jelenti: a nemi anatómiai jegyek (kromoszómák, hormonok, külső és belső nemi szervek) olyan kombinációjával rendelkezik, amelyek sem a férfiak, sem a nők esetében nem szokványosak.

Rovatok