Index Vakbarát Hírportál

Fogva tarthatják Szaúd-Arábiában a lemondott libanoni kormányfőt

2017. november 9., csütörtök 13:13

A libanoni hatóságok úgy vélik, hogy Szaad Haríri lemondott libanoni kormányfőt fogva tartják Szaúd-Arábiában - ezt közölte egy magas rangú libanoni kormányzati tisztségviselő csütörtökön, amelyről az MTI számolt be. A tisztségviselő szerint a libanoni kormány más országokkal együttműködve szeretné elérni, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen hazájába.

A szunnita kormányfő szombaton Rijádban váratlanul bejelentette a lemondását, és azzal vádolta meg a síita Iránt, valamint annak helyi szövetségesét, a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezetet, hogy rátették kezüket az országra. Haríri döntésével újabb válságba sodorta, és a szaúdi-iráni vetélkedés színterévé változtatta Libanont. Libanoni kormánykörökben az a hír járja, hogy Szaúd-Arábia és annak új vezetője, Mohamed bin Szalman trónörökös kényszerítette lemondásra Harírit.

A szaúdi kormány és Haríri bizalmasai tagadták, hogy a politikust házi őrizetben tartanák Rijádban, de maga a volt miniszterelnök eddig nem nyilatkozott a kérdésben.

Haríri szabadságának korlátozása és Rijádban tartása támadás a libanoni szuverenitás ellen. A mi méltóságunk az ő méltósága

- mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő, aki szerint Haríri még mindig az ország miniszterelnöke.

Haríri lemondását követően szaúdi tisztviselők azzal vádolták a libanoni kormányt, hogy harcot folytat a vahhábita királyság ellen. Iráni tisztviselők szerint az egész az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia terve volt arra, hogy Libanonban és a térségben feszültséget szítsanak. Michel Aun, Libanon keresztény elnöke pedig leszögezte: nem fogadja el a kormányfő lemondását, amíg nem személyesen Haríritől hallja azt. Aun jelezte: a diplomácia segítségével kívánja felderíteni a Haríri meglepetésszerű döntése mögött húzódó okokat. Haríri bejelentéséről és annak lehetséges geopolitikai hatásairól és Szaúd-Arábia szerepéről itt írtunk részletesebben.

Rovatok