Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós dollármilliókat kaptak a panamai elnök fiai

2017. november 10., péntek 06:02

Több mint ötvenmillió dollár "indokolatlan kifizetést" kapott a szinte Dél-Amerika egészét érintő korrupciós botrány középpontjában álló építési nagyvállalattól 2010 és 2014 között az akkori panamai elnök két fia, írja az MTI.

Ricardo Martinelli fiai, Ricardo Alberto és Luis Enriquez apjuk elnöksége idején több panamai és külföldi számlára is kapott több millió dolláros összegeket - tudatta a vádhatóság. Az ügyészség André Campos Rabello információra alapozza állításait. Rabello az Odebrecht panamai leányvállalatának vezetője volt, de úgy döntött, együttműködik a hatóságokkal.

Az Odebrecht az eddig napvilágot látott információk szerint mintegy 800 millió dollárt kenőpénzt fizetett ki tucatnyi latin-amerikai országban, hogy politikai előnyhöz és megrendelésekhez jusson. Ebből 59 milliót biztosan Panamában fizettek ki, de a hatóságok szerint ennél jóval nagyobb összegek folyhattak a közép-amerikai országba. A Rabello által elmondottak alapján egyébként Panamában a cég nem megrendeléseket akart szerezni a vesztegetéssel, hanem "különleges bánásmódot" akart biztosítani magának az államigazgatásban.

Az ügyben Martinelli kormányának több korábbi minisztere is érintett, és a jelenlegi elnök, Juan Carlos Varela pártjához kapcsolódó politikusok is érintettek.

Martinelli és családja tagadja, hogy érintettek a vesztegetési botrányban. Szerintük politikai hajtóvadászat áldozatai. A volt elnök egyébként őrizetben van az Egyesült Államokban, és kiadatására vár, mert hazájában sikkasztással és kémkedéssel is vádolják. Martinelli két fia szökésben van; az Interpol is keresi őket.

Rovatok