Index Vakbarát Hírportál

A katalán válságnál is felbukkantak orosz hackerek

2017. november 11., szombat 21:15

A spanyol kormány szóvivője Íñigo Méndez de Vigo és vélelmi minisztere María Dolores de Cospedal, a pénteki kabinetülés után jelentette be, hogy egyértelmű bizonyítékaik vannak arra, hogy orosz és venezuelai hackerek is aktívan próbálták befolyásolni a Katalán válságot álhírek terjesztésével. 

Az üggyel foglalkoznak majd az Európai Unó Külügyi Tanácsának (FAC) hétfői ülésén is, ahol Alfonso Dastis külügyminiszter fog felszólalni. 

"Ez egy komoly helyzet, amikor a demokrácia a modern technológia kihívásaival kerül szembe"- mondta de Vigno. “Nem engedhetjük meg, hogy ismeretlen, külföldi erők zavarják meg az alkotmányos rendünket.“ 

A kormány úgy fogalmazott, hogy sok webes tartalom orosz területről jött, ezzel kiemelve, hogy arra nincs egyértelmű bizonyíték, hogy közvetlenül az orosz kormánytól jönnének ezek a támadások, viszont az kétségtelen, hogy a támadások orosz területről jöttek. 

A hackerek Oroszországból és Venezuelából álhíreket publikáltak Katalónia és Spanyolországgal elszakadásával kapcsolatban. Az egyik ilyen hír szerint a Baleár-szigetek is kiállt Katalónia függetlensége mellett, egy másikban pedig azt állították hamisan, hogy a kasztíliai nyelvet nem tanították a régió iskoláiban. 

A spanyol Néppárt elnöke, Esteban González Pons szerint ezek az álhírek az Európai Unió stabilitását akarják aláásni, és a katalán válságot eszközként használják a céljuk eléréséhez.

Ezzel párhuzamosan több mint 20 külügyi képviselő írta alá szerdán azt a kiáltványt, amit Federica Mogherininek, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének nyújtottak át. Ebben arra kérik a politikust, hogy az orosz hatás csökkentésére különítsenek el forrásokat, és határozottabban lépjenek fel a jövőben a hasonló támadások ellen. 

(via El Pais)

Rovatok