Index Vakbarát Hírportál

Nagyon erős földrengés volt Irakban: több mint 60 halott, 800 sérült

2017. november 12., vasárnap 20:23 | aznap frissítve

Nagy erejű földrengés rázta meg Irak keleti részét. A 7,3-as fokozatú földrengés epicentruma Szuleimáníja városától mintegy 100 kilométerre délkeletre, az iraki-iráni határ közelében volt – közölte az amerikai földtani intézet, amely a földmozgás erejét először 7,2-esre becsülte. A vasárnap esti adatok szerint legalább 67-en meghaltak és több mint 800-an megsérültek.

A földrengés Irán fővárosában, Teheránban, illetve Irak nagy részein, így Bagdadban is érezhető volt. Amikor megérezték a rengést, Bagdadban sokan pánikba esve rohantak ki az épületekből. Az iraki meteorológiai központ azt tanácsolta az embereknek, hogy maradjanak távol az épületektől, és – tekintettel az utórezgésekre – ne használjanak lifteket.

De a földrengés epicentruma nem volt sűrűn lakott terület. Az iráni állami televízióban azt mondták, hogy a földmozgás nyolc faluban okozott károkat. Több helyen megszűnt az áramellátás.

A Richter-skála szerint 7-7,9-es rengések igen erősnek számítanak, és elég ritkák: évente átlagosan 18 történik. Az ilyen erősségű rengésben házak és hidak omlanak össze, deformálódnak az utak és a vasúti sínek.

 

Rovatok