Index Vakbarát Hírportál

Utolsó utáni parlamenti szavazás is lesz a brexitről

2017. november 13., hétfő 19:49

A brit parlament végső szavazást fog tartani a EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodásról, még a brexit előtt – közölte a brit kormány kilépésért felelős minisztere. David Davis hozzátette: ez nem változtat azon a tényen, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t 2019 márciusában.

Út a kemény brexithez?

A kormány döntését az ellenzéki Munkáspárt saját győzelmeként értékelte, miután hónapok óta követelte, hogy a parlamentnek joga legyen szavazni a London és Brüsszel közötti megállapodásról.

Davis ugyan láthatóan formaságnak tekinti a szavazást, a BBC elemzője, Laura Kuenssberg szerint ugyanakkor mégis fontos kormányzati engedményről van szó, amely lehetőséget ad a Munkáspárt mellett azoknak a kormánypártiaknak is, akik ellenzik a kilépést.

A Guardian forrásai szerint azonban kormánypárt brexit-ellenes része és az ellenzék kritizálja is a kormány bejelentését, mert valójában mindez azt is jelezheti, hogy London Brüsszellel való megegyezés nélküli kilépésre készül: a parlament ugyanis nem a kilépés elfogadásáról vagy elutasításáról, hanem az arról kötött megállapodásról szavaz. Ha azonban nincs megállapodás, illetve azt az Egyesült Királyság parlamentje elutasítaná, akkor egyszerűen megállapodás nélkül hagyja el az ország az EU-t.

A kormány döntése tehát egyszerűen átruházza a felelősséget és kényszerhelyzetbe hozza a parlamentet, amely így legfeljebb arról dönthet: kilép az ország az EU-ból, vagy kizuhan. 

Borítókép: Reuters Fotós: Peter Nicholls

Rovatok