Index Vakbarát Hírportál

Átszaladt a világ legveszélyesebb határán egy észak-koreai katona

2017. november 13., hétfő 17:16

Egy Steven Spielberg filmbe illő jelenet játszódott le hétfőn a világ egyik legszigorúbban őrzött határszakaszán, az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónában:

Egy észak-koreai katonának sikerült átszöknie a déli oldalra, miközben a katonatársai lőttek rá, sőt, el is találták.

A szökevény katona Panmunjon faluban hagyta ott az őrhelyét és szaladt át a határon, mire a többi katona tüzet nyitott rá. A déli katonák hallották a lövéseket, majd 50 méterre a határtól találták meg a katonát, akit menekülés közben a vállán és a könyökén találtak el. A déliek csak kúszva merték megközelíteni a szökevény északi katonát, nehogy őket is meglőjék. A dél-koreai hadügyminisztérium közleménye szerint nem volt lövésváltás az északi és déli katonák között. A sérült szökevényt az ENSZ helikopterén kórházba szállították. 

A katona szökése elég rendkívüli, nemcsak azért, mert túlélte, hanem azért is, hogy egyáltalán megpróbálta. Az Észak-Koreából szökni próbálók túlnyomó többségének eszébe se jut az 1953 óta szigorúan védett, 250 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, szögesdróttal és aknákkal beszórt demilitarizált zónán keresztül délre szökni. A Guardian cikke szerint a nagyjából 30 ezer Dél-Koreába szökött északi menekült többsége inkább a Kína és Észak-Korea közötti határon szökik át és onnan egy harmadik országon keresztül próbál Dél-Koreába jutni. Azért nem teljesen példátlan, hogy dél felé próbálnak szökni a világ legzártabb országából, legutóbb júniusban próbáltak ketten átszaladni a határon, Panmunjon faluban pedig utoljára 1998-ban sikerült egy északi katonának megszöknie.

Rovatok