Index Vakbarát Hírportál

Németországban rejtőzködhet a párizsi merénylet egyik szervezője

2017. november 13., hétfő 14:50

Németországba vezet az Iszlám Állam (IS) által végrehajtott párizsi merényletsorozat egyik feltáratlan szála, amely valószínűleg a dzsihadisták európai hálózatának egy fontos tagjáig ér – írta az MTI a Die Welt nyomán.

A lap úgy tudja, hogy a két évvel ezelőtti, 130 halálos áldozatot követelő támadássorozatról keletkezett nyomozati dokumentumok szerint az ügy kapcsán elfogott emberek közül három marokkói férfi számos alkalommal hívott németországi mobilszámokat 2015 november eleje és 2016 márciusa között, vagyis a november 13-i merényletek előtti utolsó napokban és a támadássorozat utáni első hónapokban.

A háromból kettőt 2015 decemberében fogtak el egy menedékkérőket befogadó salzburgi szálláson, egy férfit pedig 2016 júliusában Brüsszelben.

Kamu nevek és címek

A német hatóságok megállapították, hogy négy, feltöltős (prepaid) rendszerben üzemeltetett SIM-kártyáról van szó, amelyeket mind a Kala Nithi néven regisztráltak.

Kala Nithi két esetben 1992-es születésű férfiként, két esetben 1994-ben született nőként szerepel a regisztrációs dokumentumokban, mind a négyben különböző németországi lakcímmel, amelyek vagy nem léteztek, vagy pedig ellenőrzésük nem vitte előre a nyomozást. A Kala Nithi név a hatóságok egyetlen adatbázisban sem szerepelt.

Az ismeretlen összekötő fontos szerepet játszhatott a párizsi merényletek megszervezésében, de mindeddig nem sikerült felfedni kilétét. Ezen nem segített az sem, hogy a Brüsszelben elfogott marokkói férfi telefonján „Abdkrim Ali” néven volt elmentve az egyik német szám.

Az ismeretlen személy koordináló, vezető, vagy támogató szerepet tölthetett be az IS európai hálózatában, de Salzburgban elfogott és azóta már terrorista kapcsolataik miatt elítélt marokkóiaktól nem sikerült semmi közelebbit megtudni Kala Nithiről. Az osztrák hatóságok fontosnak tartották a további nyomozást, de a marokkóiakkal szembeni vádemelés után kénytelenek voltak lezárni az ügyet, amelyben a német hatóságok sem jutottak sehova, Kala Nithi felkutatása zsákutcának bizonyult – közölte a szövetségi legfőbb ügyészség a Die Welttel.

Rovatok