Index Vakbarát Hírportál

Duterte nem válaszol hülyeségekre

2017. november 14., kedd 20:16 | aznap frissítve

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigeteki elnök újabb merész nyilatkozattal irányította magára a figyelmet. Ezúttal azután, hogy a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau a manilai csúcson felhozta a Fülöp-szigeteki drogellenes hadjárat és az önkényes emberölések problémáját.

Trudeau sajtóértekezletén elmondta: kétoldalú találkozóján a Fülöp-szigeteki elnökkel szóvá tette, hogy Kanadát aggasztja az emberi jogok és a joguralom csorbulása az országban. "Az elnök figyelmesen végighallgatott, találkozónk nagyon szívélyes és előremutató volt" – idézte a kanadai kormányfőt az MTI.

Duterte később azonban személyes és hivatalos sértésnek nevezte azt, hogy Trudeau felhozta a drogellenes háború problémáját. Míg a kanadai miniszterelnök szerint a Fülöp-szigeteki elnök befogadónak mutatkozott a meglátásaira, Duterte ismét felszólította a külföldi vezetőket, hogy hagyják békén az üggyel.

Nem fogok válaszolni semmilyen hülyeségre, különösen külföldieknek

– jelentette ki Rodrigo Duterte, aki nem először mondott hajmeresztő dolgokat. Tavaly például gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát, amikor arról beszélt, hogy a náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt a saját hazájában, aztán néhány napja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján úgy védte meg a drogellenes háborúját, hogy közben azzal dicsekedett, hogy már 16 évesen embert ölt.

A Fülöp-szigeteken rendezték idén az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés országainak találkozóját, amelyen Donald Trump a 12 napos ázsiai körútja részeként vett részt, és amelyről hazafelé tartva a Twitteren úgy nyilatkozott, hogy sok jó barátra tett szert. Az amerikai elnök a repülőgépen utazó újságíróknak elmondta: legalább 300 milliárd dollár összértékű üzletek megkötéséről állapodott meg, de lehet, hogy ennek háromszorosa lesz a végső összeg.

Trump azt tanácsolta a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagországainak, hogy maguk döntsenek a sorsukról, és ne legyenek csatlósai semelyik hatalomnak. Az amerikai elnök még együtt ebédelt a regionális szervezet vezetőivel, az ASEAN plenáris ülésén azonban már nem tudott részt venni. Ezen külügyminisztere, Rex Tillerson helyettesíti.

Rovatok