Index Vakbarát Hírportál

Két napon belül hazatér a lemondott libanoni miniszterelnök

2017. november 14., kedd 16:35

Jól van és két napon belül hazatér Libanonba, jelentette be keddi Twitter-bejegyzésében a tíz napja váratlanul lemondott libanoni miniszterelnök, Szaad Haríri. A kormányfő nyugalomra intette a népét, de hozzátette, hogy a családja továbbra is Szaúd-Arábiában marad, írja az MTI.

Néhány libanoni tisztségviselő felvetette, hogy a szaúdi állampolgársággal is rendelkező Harírinek családjával együtt kellene visszatérnie, szerintük ugyanis a libanoni kormányfő nem szabad akaratából mondott le és maradt az elmúlt napokban Rijádban, hanem Szaúd-Arábia kényszerítette erre. Haríri és Rijád cáfolta ezeket a feltételezéseket.

Besar er-Raj pátriárka, a libanoni maronita keresztény egyház feje a miniszterelnökkel és Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélése után szintén azt mondta: Haríri a lehető leghamarabb visszatér Libanonba. A nap folyamán pedig Gibran Bászil külügyminiszter Brüsszelbe utazott európai körútja első állomására, hogy diplomáciai támogatást tudjon gyűjteni országa stabilitásához Haríri lemondását követően.

Haríri már egy vasárnapi televíziós interjúban is azt mondta, hogy hamarosan hazatér Szaúd-Arábiából, illetve hogy szabad akaratából van Szaúd-Arábiában, és ha távozni akarna, bármikor megtehetné. Haríri azzal indokolta november 4-i, Rijádban bejelentett lemondását, hogy félti az életét, mert attól tart, hogy egykori miniszterelnök édesapjához hasonlóan őt is meggyilkolják. Egyúttal azzal vádolta meg Iránt és a vele szövetséges Hezbollahot, hogy rátették a kezüket Libanonra.

Michel Aun, a libanoni államfő leszögezte: addig nem fogadja el a miniszterelnök lemondását, amíg azt nem személyesen nyújtja be neki. Harírinek több háza is van Szaúd-Arábiában, felesége és gyermekei pedig évek óta ott élnek.

Rovatok