Index Vakbarát Hírportál

92 és 93 éves nácik ellen emeltek vádat Németországban

2017. november 15., szerda 17:31

A náci korszak bűncselekményeit vizsgáló ügyészek vádat emeltek két kilencvenes éveiben járó férfi ellen amiatt, hogy közük volt a Stutthof koncentrációs táborban több száz zsidó meggyilkolásához. 

A két meg nem nevezett 92 és 93 éves férfi a megszállás alatt álló Lengyelország területén szolgált. A münsteri bíróság által kiadott közlemény szerint, a most 92 éves férfi 1944 júniusától 1945 májusáig szolgált, míg a 93 éves férfi 1942 júniusától és 1944 szeptemberéig volt szolgálatban. A mai Gdańsk külterületén elterülő táborban 65 ezer ember lelte halálát az 1939-es alapítás, és az 1945-ös felszabadítás között. 

A vád szerint a két férfinak közvetlenül köze lehet:

Egyelőre a vádlottak tagadják bűnösségüket, és ahogy a legtöbb hasonló ügy, nem valószínű, hogy végül bíróság elé fognak állni. Több mint hetven évvel a nürnbergi per után, már kevés olyan eset van, ahol a bíróság úgy ítéli meg, hogy a vádlott állapota nem engedi, hogy bíróság elé álljon. Az elmúlt hét évben összesen 4 ember ügye jutott a bírósági szakaszig, őket egy új módszer szerint vittek bíróság elé, ami alapján elegendő bizonyíték, ha valaki szolgált koncentrációs táborban ahhoz, hogy bíróság elé álljon. 

(Cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy tábornokokról van szó.)

(via thelocal.de)

Rovatok