Index Vakbarát Hírportál

Már hét halottja van a görög áradásoknak

2017. november 15., szerda 14:27

Legalább hét ember életét vesztette az áradások miatt Görögországban, írja az MTI.

Legalább öt ember, két nő és három férfi vesztette életét a görög fővárostól, Athéntól mintegy húsz kilométerre nyugatra található Mandra városában; saját, elöntött telkükön lelték halálukat. További két ember a görög partoknál hajózva vesztette életét. A helyi tűzoltóság szerint az áradások következtében többen eltűntek, illetve sérültek is vannak, őket kórházba szállították. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A hétvége még rosszabb lesz

Trópusi tulajdonságokkal rendelkező mediterrán ciklon, azaz a ritkán kialakuló jelenség, az úgynevezett medikán jöhet létre a Földközi-tengeren, írja az Időkép.

Mi történik pontosan?

A medikán kialakulása azért nem történik meg sűrűn, mert a Földözi-tengeren képződő mediterrán ciklonok általában hamar szárazföld fölé érnek, így nem tud kialakulni szervezett struktúra. Ebben az esetben viszont olyan pályamozgása lesz a ciklonnak, melynek köszönhetően sokáig a viszonylag meleg tengervíz felett halad.

Így ki tud alakulni az igazi örvénylő mozgás a magas szélességen való képződése miatt, illetve szem, és szemfal is létrejön az örvénylése során. A kialakuló ciklon már megfelel egy az óceán felett keletkezett 1-es erősségű hurrikánnak.

A jelenlegi számítások szerint a medikán csütörtök este érheti el Olaszország déli partjait, majd pénteken és szombaton a Balkán-félsziget nyugati partvidékét ostromolhatja. Viszont megérkezése előtt is már jelentős mennyiségű csapadékot okozhat a Balkán-félszigeten, elsősorban Görögország, Albánia és Macedónia lehet érintett. A hegyvidéki területeken 100-200 mm, de helyenként akár 300-400 mm körüli csapadék is hullhat a következő napokban, mely árvizeket, földcsuszamlásokat okozhat. Olaszország déli partjainál, de főként Görögország északnyugati, valamint Albánia délnyugati partjainál a széllökések elérhetik a 120-130 km/h-t.

Már most is súlyos a helyzet

A heves esőzések sok kárt okoztak a térségben: az Athént Korinthosszal összekötő autópályát szerda reggel két helyen is le kellett zárni. A görög média és a tűzoltóság közlése szerint több patak zubogó áradattá változott. Mégara és Eléfszina térségében számos házban és üzlethelyiségben okozott kárt a víz. Az ár autókat sodort magával, és országutakat mosott el.

A Földközi-tenger középső részén napok óta őszi vihar tombol. A hétvégén Korfu szigetén életét vesztette egy turista a szélsőséges időjárás miatt. A heves esőzés kedden komoly károkat okozott a Törökország partjainál található Szími szigetén.

Rovatok