Index Vakbarát Hírportál

Mugabe-ellenes tüntetés szerveződik Zimbabwéban

2017. november 18., szombat 09:00

 Mugabe-ellenes tüntetés szerveződik szombatra Zimbabwe fővárosában, írta a BBC. Az afrikai országot 37 évig kormányzó véreskezű diktátor elleni felvonulást a hadsereg szervezi. A célokat pedig támogatja az országot vezető Zanu-PF párt, továbbá a háborús veteránok. 

Ahogy arról beszámoltunk, a zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy  átvette az ország irányítását  Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélozott járművek előző nap lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

A puccs oka az volt, hogy Mugabe a múlt héten menesztette alelnökét, az ország vezetésére készülő Emmerson Mnangagwa. Így akarta a nála negyven évvel fiatalabb feleségének átadni a hatalmat. 

A BBC cikke szerint a Mugabe távozását követelő tüntetést 10 Zanu-PF pártirodából nyolc támogatja. Több helyi vezető a tévében szólalt fel, felszólítva Mugabét és feleségét a távozásra.

A CNN a jellemzően Mugabét támogató vidéken is távolságtartó, vagy kritikus hangokkal találkozott.

Mugabe  egyébként péntek délelőtt már megjelent a nyilvánosság előtt, méghozzá egy, hatalmának megőrzése szempontjából jelentéktelennek tűnő eseményen, egy Hararéban tartott egyetemi diplomaosztó ünnepségen.

Rovatok