Index Vakbarát Hírportál

Leváltotta Mugabét a saját pártja

2017. november 19., vasárnap 09:29 | aznap frissítve

Zimbabwe vezető pártja, a ZANU-PF vasárnap összeült és bizalmi szavazással döntött arról, mi legyen Robert Mugabe sorsa: leváltották a párt éléről. A pártgyűlést egy nappal azután tartották meg, hogy az utcára vonultak az emberek, követelve Mugabe távozását. A diktátort múlt héten puccsolta meg a hadsereg.

A párt vezetői az AFP szerint azt is jelezték, hétfőig adnak időt Mugabénak, hogy lemondjon elnöki tisztségéről is, vagy pedig alkotmányos eljárást indítanak ellene. Már pénteken is fenyegetőztek azzal, hogy ha Mugabe nem hajlandó távozni a hatalomból, akkor alkotmányos vádemelést kezdeményeznek ellene.

A pártvezetés egyébként azt szerette volna, ha Mugabe felesége (aki szintén fontos pozíciót tölt be és a diktátor egyik lehetséges utódaként emlegették) is lemondana párttisztségeiről.

A 37 évig kormányzó véreskezű diktátor egyébként a Sky szerint péntek délelőtt már megjelent a nyilvánosság előtt, méghozzá egy, hatalmának megőrzése szempontjából jelentéktelennek tűnő eseményen: egy Hararéban tartott egyetemi diplomaosztó ünnepségen.

Az ünnepségen több ezren, diákok, vendégek, más méltóságok vettek részt a főváros külterületén található Zimbabwei Nyílt Egyetemen. Az akadémikusok palástját és fejfedőjét viselő Mugabe lassan haladt a menetben a pódium felé, miközben egy zenekar játszott. Ezt követően a tömeg Mugabéval együtt elénekelte a zimbabwei himnuszt, majd az államfő megnyitotta a rendezvényt, amit a tömeg tapssal fogadott.

A Mugabe lemondását sürgető utcai tüntetéseken egyébként a CNN tudósítója egyetlen rendőrt sem látott. Nemhiába, hiszen a tüntetést a Mugabe ellen puccsot szervező hadsereg veteránjai szervezték.

Rovatok