Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn kiderült, mi a közös Merkelben és Mugabéban

2017. november 20., hétfő 18:20 | aznap frissítve

Angela Merkel német kancellár nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések hétfői kudarca miatt. A jobbközép CDU párt elnöke a ZDF országos köztelevíziónak adott interjúban mondta el: nincs szó arról, hogy távozna pártelnöki vagy kormányfői tisztségéből.

„Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat” – fogalmazott a dugába dőlt koalíciós tárgyalások után, illetve azt követően, hogy a német államfő elutasította az új választások kiírását. A tárgyalások kudarcáról ebben a cikkünkben, ezek gazdasági hatásáról itt, az európai politikai következményeiről pedig emitt olvashat.

A kancellár nyilatkozott a másik országos köztelevíziónak, az ARD-nek is, amelynek a távozás kérdéséről - ugyancsak az előzetes részletek szerint - azt mondta, a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből. A ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden.

Vagyis Merkel nem mond le, ahogy Robert Mugabe zimbabwei elnök sem mondott le a neki kiszabott határidőig. Viszont amíg a német kancellár élvezi a pártja támogatását és a jövő kormányzására készül, addig Mugabe mögül úgy farolt ki hétfőre a saját pártja, hogy egy házi őrizet adta a másikat. A kormányon lévő Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) ugyanis hétfőn bejelentette, hogy megfosztja Mugabét a pártelnökségtől, valamint kedden indítványt terjeszt be az államfő elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítására. A párt egyik tisztségviselője szerint Mugabe lemondatása szerdáig meg is valósulhat.

Rovatok