Index Vakbarát Hírportál

Putyin nyakába borult a szíriai elnök

2017. november 21., kedd 09:04

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a dél-oroszországi Szocsiban tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint Putyin kijelentette, hogy Szíriában a terrorizmus elleni harc befejeződésével a politikai rendezés lett a fő szempont. Aszad, aki a beszámoló szerint munkalátogatást tett Oroszországban, megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott katonai és politikai támogatást, írta az MTI.

A találkozón az orosz elnök hangsúlyozta, a kazahsztáni Asztanában folyó béketárgyalások lehetőséget teremtettek arra, hogy mélyreható párbeszéd kezdődjön a szíriai ellenzékkel.

Putyin jelezte egyben, hogy beszélni kíván Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel, a katari emírrel, Donald Trump amerikai elnökkel és más regionális vezetővel a szíriai kérdésről.

A mintegy 4 órás találkozón az orosz elnök kiemelte, a kazahsztáni Asztanában folyó béketárgyalások lehetőséget teremtettek arra, hogy mélyreható párbeszéd kezdődjön a szíriai ellenzékkel, illetve a folyamat eredményeképpen sikerült kialakítani a szíriai feszültségmentesítési övezeteket.

Aszad, aki a beszámoló szerint munkalátogatást tett Oroszországban, megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott katonai és politikai támogatást. A segítség eredményeképpen, mint mondta, Szíria számos körzetét megszabadították a terroristáktól, és ezekbe az övezetekbe visszatérhettek az onnan korábban elűzött lakosok. Az ENSZ alapokmányának, az ország szuverenitásának és függetlenségének tiszteletben tartása alapján nyújtott orosz segítséggel sikerült számos területen haladást elérni - mondta. 

Továbbra is számítanak Oroszországra abban, hogy szavatolja a külső erők be nem avatkozását a politikai folyamatokba - mondta a szíriai elnök.

(Borítókép: Putyin üdvözli Bassár el-Aszad szíriai elnököt Szocsiban 2017.november 20-án. Fotó: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/Reuters)

Rovatok