Index Vakbarát Hírportál

A zöldsapkás különleges katona titokzatos halála

2017. november 23., csütörtök 00:02

Rejtélyes haláleset foglalkoztatja az amerikai sajtót: az amerikai hadsereg különleges alakulatának egyik tagja még a nyáron halt meg Maliban, ahol titkos misszióban vett részt. Csakhogy a gyanú szerint amerikai katonák ölték meg, egy olyan elitalakulat tagjai, akik Oszama bin Ladennel is végeztek.

Szinte semmit nem lehet tudni Logan J. Melgar haláláról, csak azt, hogy az amerikai hadsereg egyik különleges alakulatának tagját valószínűleg megfojtották.

Melgar a halálakor Maliban volt egy titkos misszióban. A 34 éves, Afganisztánt is megjárt katonának a holttestét Bamakóban, egy olyan házban találták meg június negyedékén, amit az amerikai nagykövetség tartott fent, és ahol olyan katonákkal lakott együtt, akivel a helyi erőket képezték ki a terroristák elleni harcra. Mindezt a legnagyobb titokban, azaz majdnem legnagyobb titokban, merthogy a Melgar haláláról beszámoló újságcikkekből kiderül, miért is volt ő az afrikai országban.

Ami különlegessé teszi ezt az esetet, hogy nyomozás indult a halála ügyében és a hatóságok vizsgálják a SEAL Team 6 két tagjának érintettségét is. A Seal Team 6 egy különlegesen kiképzett katonákból álló elitalakulat, ez a társaság végzett mások mellett az al-Kaida egykori vezetőjével, Oszama bin Ladennel és még egy csomó terroristával, akiknek a halálát valószínűleg nem verik nagydobra. A Seal Team ugyanis általában titokban dolgozik, legtöbbször annyi a feladatuk, hogy likvidáljanak vagy élve elfogjanak terroristákat.

A New York Times nemrég közölt cikke szerint Melgarnak a németországi Stuttgartban voltak a felettesei, akik azonnal elküldtek egy embert Maliba, hogy vizsgálja ki a katona halálát. Ez a hónapokig tartó vizsgálat végül azzal zárult, hogy a kiküldött ember átadta az ügyet a Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálatnak, az NCIS-nek. Azaz bűncselekmény, konkrétan emberölés gyanúja merült fel. Bár a SEAL Team 6 két tagját nem vették őrizetbe, hazaküldték őket Afrikából.

Kérdés, hogy miért ölték meg gyilkosai Melgart. Erre egyelőre nincsen válasz, az NCIS szóvivője, Ed Buice a szokásos szöveggel rázza le az érdeklődő újságírókat: folyamatban van a nyomozás, ezért nem ad bővebb tájékoztatást. Buice annyit árult csak el, hogy az NCIS szeptember 25-én vette át az ügyet.

Elhallgattatták? Összevesztek?

Az áldozat családja sem nyilatkozik, ellenben sajtóértesülések szerint több indíték is szóba jöhet. Így az is, hogy Melgar esetleg megtudott valamit az elitalakulat tagjairól, és azért ölték meg, hogy elhallgattassák. Olyan verziót is hallani, hogy valamin esetleg összeveszhetett a lakótársaival és ez a veszekedés fajult el gyilkosságig. Persze ha egyáltalán az elitkatonák fojtották meg, mert egyelőre az sem biztos. Könnyen lehet, hogy csak tanúként szerepelnek a rejtélyes bűnügyben.

Sajtóértesülések szerint Melgar egy olyan kisebb csapat tagja volt, aminek az volt a feladata, hogy a Maliban lévő iszlamista fegyveresekről gyűjtsön információkat az amerikai nagykövet, Paul A. Folmsbee számára, egyúttal védje meg a követség amerikai személyzetét az esetleges támadásoktól. Ezen kívül a mali hadsereg katonáinak kiképzésében is részt vett, hogy azok hatékonyan tudjanak fellépni a terroristák ellen.

Úgy tudni, hogy ez egy hat hónapos misszió volt, amiből már négy hónapot letöltött Melgar, amikor megölték. A házat, amiben lakott, az amerikai követség tartja fent és az ő alakulatán kívül még három másik különleges alakulat tagjai laknak vagy laktak ott. Ebből két ember szolgált a Seal Team 6-ban, abban a csapatban, ami az elmúlt évtizedben Líbiában, Jemenben, Afganisztánban, Irakban és Szomáliában is hajtott végre titkos akciókat, és persze Pakisztánban is, amikor Oszama bin Ladent elfogták.

A New York Times szerint a Seal Team 6 tagjai a nagykövet, Folmsbee tudtával és jóváhagyásával tartózkodtak Maliban, hogy segítsék a mali és a francia katonák harcát az al-Kaida maghrebi szárnyával és az Iszlám Állam harcosaival szemben. Melgar halála előtt legalább két akcióban vettek részt az elitkatonák az amerikai lap szerint.

Szorító fogást alkalmaztak rajta

A Melgar felettesei által a helyszínre küldött vizsgáló jelentése szerint a tragédia napján, hajnalban történt a gyilkosság. Melgar valószínűleg birkózott az elitkatonákkal és közben alkalmaztak rajta szorító fogást. Amikor elvesztette az eszméletét, megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült. Ekkor elvitték egy meg nem nevezett sürgősségi helyre, de ott sem tudták megmenteni.

De nem csak a bűncselekmény körüli kérdőjelek sokasága, hanem az is kínossá teszi Melgar halálát, hogy nem ő az egyetlen, aki az elmúlt időszakban odaveszett a különleges alakulat tagjai közül.

Nemrég Nigerben halt meg négy olyan katona, aki ugyanennek a csapatnak a tagjai voltak. Ráadásul akkor a hadsereg először azt kommunikálta, hogy az áldozatok járőröztek, csak később derült ki, hogy valójában egy nagyon veszélyes küldetésben voltak az őserdőben, amikor megölték őket. Egy másik katona tavaly októberben lett öngyilkos Kenyában, de volt, aki autóbalesetben halt meg idén februárban, szintén Nigerben. Mindez az amerikaiak afrikai missziójára irányította a figyelmet, olyan akciókra, amelyekről most már azt mindenképpen ki lehet jelenti, hogy nem veszélytelenek.

Mali azért is érdekes, mert 2012 előtt még Nyugat-Afrika egyik legstabilabb államának tűnt. A Pentagon bezzegországként mutogatott rá, mondván, Mali egy olyan ország, amelynek hadseregével és vezetésével példásan működik az iszlamista fegyveresek elleni harc. Csakhogy amikor az egyébként szekuláris tuaregek felkeltek a kormány ellen, éppúgy, ahogy a múltban, összebútoroztak az al-Kaida harcosaival.

Mindez oda vezetett, hogy 2012-ben rengeteg fegyver, jármű és persze nem utolsósorban tudás került így át az ellenséghez. Mivel a mali hadsereg összesett, 2013 elején végül a francia és a csádi csapatok verték le a milicistákat, aztán pedig az ENSZ békefenntartói jelentek meg a térségben. De továbbra is káosz van, mindenféle lázadó alakulat működik az országban és rendszeresen nekimennek a mali katonáknak éppúgy, mint a békefenntartóknak. Eddig 149 békefenntartót öltek meg Maliban, ezzel az ENSZ számára a legveszélyesebb állammá vált az ország. És folyamatosak a halálos áldozatokat követelő terrortámadások is. 

 Frissítés: A nyomozás legfrissebb adatai szerint Seal Team 6 két katonája elsikkasztotta az informátorokra szánt pénz egy részét, amiről Melgar tudomást szerzett, ezért ölték meg. 

Rovatok