Index Vakbarát Hírportál

Magyar diplomata kiszivárogtatása okozhatott gondot Ausztriában

2017. november 23., csütörtök 06:10 | aznap frissítve

A 444.hu fedezte fel, hogy Ausztriában a magyar nagykövetség közvetítésével szivároghatott ki az a jegyzőkönyv, ami szerint az osztrák köztársasági elnök bizalmas információkat osztott meg 27 uniós diplomatával az éppen zajló koalíciós tárgyalásokról.

A Der Standard és a Kronen Zeitung szerint az osztrák államfő zárt körben találkozott az uniós diplomatákkal a bécsi Imperial Hotelben. Itt többek között azt mondta: Sebastian Kurz kancellárjelöltet „idegesítő fiatalembernek” tartja, aki „alig iszik alkoholt, nem dohányzik és kávét sem iszik”, de nagyon rugalmas, és mindig az EU-s mainstreamhez igazodik majd. A beszélgetésről készült jegyzőkönyv szerint az osztrák elnök bizalmas részleteket is megosztott az éppen zajló koalíciós tárgyalásokról.

Az osztrák köztársasági elnök közleményében ugyan elismerte, hogy a koalíciós tárgyalások egyes részleteiről szóló információk helyesek, de állítása szerint  Sebastian Kurzról csak pozitív megjegyzései voltak, aki szerinte profi és tapasztalt politikus.

A Der Standard megbízható forrásokra hivatkozva azt írta: a kiszivárogtatással a magyar nagykövetség képviselőjét gyanúsítják. A találkozón nem a magyar nagykövet vett részt, hanem a külképviselet egyik munkatársa. A Der Standard szerint a beszélgetésről készült jegyzőkönyv több kézen is átment, és mielőtt ausztriai helyzetjelentésként megküldték a magyar külügyminisztériumnak Budapestre, rosszul fordították le angolból és több helyen megváltoztatták az értelmét.  

Rovatok