Index Vakbarát Hírportál

Ezer német rendőr csak az iszlamisták után fog nyomozni

2017. november 23., csütörtök 12:20

Külön iszlamista terrorizmus elleni egységet állít fel a német FBI-nak is nevezett Szövetségi Bűnügyi Hivatal, írja a Die Welt. A lap szerint az új főosztály központja Berlinben lesz, és összefogja majd valamennyi részleget, amely eddig az államvédelmi főosztályon az iszlamista terrorizmussal foglalkozott.

A mintegy 5500 fős szervezetnél az átcsoportosítások és új állások létrehozása után mintegy ezer nyomozó dolgozik majd a terrorelhárítási területen, írja az MTI. Többségük az ország határain belül dolgozik, de felállítanak külföldön tevékenykedő egységeket is. Ők a közel-keleti válságövezetekbe utazó német dzsihadisták ügyeivel foglalkoznak. 

Thomas de Maziere német belügyminiszter a napokban azt mondta: semmi sem indokolja az egy éve bevezetett különleges terrorizmus ellenes intézkedések feloldását, egy terrortámadás veszélye továbbra is fennáll Németországban. A vészhelyzetet tavaly vezették be, miután egy tunéziai elutasított menedékkérő kamionnal hajtott egy adventi vásár látogatói közé Berlinben és 11 embert ölt meg. 

A BKA csaknem 700 olyan embert tart nyilván Németországban, aki hajlamos lehet terrorcselekmény elkövetésére. Közülük 150 iszlamistát fokozottan veszélyesként soroltak be.  További 1650 embert tartanak nyilván abban a csoportban, amelyből újabb potenciális iszlamista terroristák és támogatóik kerülhetnek ki.

Az új hivatal feladat lesz az is, hogy koordinálja a tartományokban keletkező információkat. A berlini karácsonyi vásáron merényletet elkövető Anis Amriról is az derült ki, hogy egyes tartományokban kevésbé, máshol fokozottan veszélyesként tartották nyilván.

Kedden nagyszabású terrorellenes razziát tartottak az országban, és őrizetbe vettek hat szíriai férfit. Azzal gyanúsították őket, hogy merényletet terveztek egy nyilvános hely, valószínűleg egy esseni karácsonyi vásár vagy egy bevásárlóközpont ellen. A gyanút azonban nem sikerült kellőképpen megalapozni, így szerdán mind a hat férfit elengedték.

Rovatok