Index Vakbarát Hírportál

Letette esküjét az új zimbabwei elnök

2017. november 24., péntek 09:16 | aznap frissítve

Letette hivatali esküjét az új zimbabwei elnök a hararei nemzeti stadionban ünneplő tömeg előtt. A 75 éves Emmerson Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország előző vezetője egy katonai puccsot követően lemondott.

Sajtóértesülések szerint Mugabe nincs jelen a ceremónián, állítólag fáradtságra hivatkozva, de valószínűbb, hogy nem is lenne kívánatos ott. Mugabe alkut kötött az őt megpuccsolókkal. Cserébe a lemondásáért azt kérte, hogy szavatolják az ő és a felesége biztonságát.  Mugabe tudatta, hogy Zimbabwéban akar meghalni, s nem tervezi azt, hogy külföldi száműzetésbe vonul. Ezen kívül Mugabe mentesül a felelősségre vonás alól. Egy kormányzati forrás szerint Mugabének nagyon fontos volt, hogy szavatolják számára az országban a biztonságot, de ettől még akkor utazhat külföldre, amikor jónak látja. A lemondott elnök tartott a feleségét övező ellenséges hangulattól, ezért szavatolni kellett számára azt is, hogy egész családja is biztonságban és félelem nélkül élhessen.

Az országot 37 évig irányító Mugabe részéről komoly taktikai hibának bizonyult az alelnök menesztése, mert a hadsereg pár nappal később államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe helyezte. Rövidesen a ZANU-PF is kihátrált Mugabe mögül, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítását. Robert Mugabe az alkotmányos eltávolítását célzó eljárás parlamenti vitája alatt jelentette be lemondását.

Megverték a börtönben Mugabe pénzügyminiszterét

Súlyosan bántalmazták a katonai fogdában a múlt heti zimbabwei puccs idején őrizetbe vett Ignatius Chombo pénzügyminisztert, jelenleg kórházban ápolják - mondta el a sértett ügyvédje.

Chombo a kezén, a lábán és a hátán szenvedett sérüléseket, és egy egész héten át bekötött szemmel ült cellájában. Korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták, a bűncselekményeket állítólag még tartományi miniszterként követte el több mint egy évtizeddel korábban - tette hozzá az ügyvéd.

"Ez brutális és könyörtelen módja az ellenfelekkel való bánásmódnak" - vélekedett.

A volt pénzügyminisztert a Robert Mugabe elnök elleni múlt heti puccs idején vette őrizetbe a katonaság azzal az indokkal, hogy megtisztítja az államfő környezetét a bűnözőktől. Chombót pénteken átadták a rendőrségnek.

A Mugabe-korszak vége

Mugabe azóta állt az ország élén, amióta Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó  Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) nyomására lemondásra kényszerült. Pénteken iktatják be elnöki tisztségébe Emmerson Mnangagwa korábbi alelnököt, akit Mugabe nemrégiben menesztett, kiváltva ezzel a belpolitikai válságot.

Rovatok