Index Vakbarát Hírportál

Iszlamista tüntetőkkel csaptak össze a rendőrök Pakisztánban

2017. november 25., szombat 11:37

A pakisztáni rendőrség mintegy 4000 fővel elkezdte szombaton felszámolni azt az ülősztrájkot, amellyel egy radikális iszlamista párt támogatói csaknem három hete blokkolnak több, a fővárosba, Iszlámábádba vezető főutat - írja az amerikai ABC News. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be, amelyre a tüntetők kövekkel válaszoltak. Az összecsapásban százan sérültek meg, főképp rendőrök, több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek.

A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah párt támogatói azt követelték az útzárral, hogy Záhid Hamíd igazságügyi miniszter mondjon le, mert egy törvénytervezetből kihagyta a Mohamed prófétára való hivatkozást. A miniszter közölte, hogy a hivatkozás - mely szerint Mohamed az Iszlám utolsó prófétája - valójában csak véletlenül maradt ki a szövegből, amiért bocsánatot is kért majd a tervezet későbbi változataiban javították is a hibát. A radikális párt tüntetői ennek ellenére a lemondását követelték és nem voltak hajlandóak tágítani a pakisztáni fővárosba vezető útról. A tüntetőket a bíróság korábban felszólította, hogy oldják fel a blokádot, mert akadályozzák a forgalmat, erre pedig szombatig kaptak határidőt. 

Az úton a határidő lejárta után még nagyjából 300 tiltakozó maradt, akikhez még csatlakoztak páran szombat reggel. A tüntetők szemtanúk szerint azon kívül, hogy kövekkel dobálták az oszlató rendőröket, két rendőrségi kisbuszt és több mellettük parkoló autót is felgyújtottak és kifosztottak egy közeli autóbusz-pályaudvart. A rendőrségi akció ellen az iszlamista párt támogatói  Karacsiban, Fajszalábádban több más pakisztáni városban is tiltakoztak. 

Mindeközben az ország délnyugati részén, Ketta városában egy bomba robbant egy buszmegálló mellett. A merényletnek, amelyet egyelőre egy terrorista csoport sem vállalt magára, négy halálos áldozata van, köztük egy gyerek. 15 ember sérült meg a robbantásban.

(Borítókép: Pakisztáni rohamrendőrök a Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah párt tagjainak támogatóinak  felgyújtott sátrai mellett az Iszlámábádba vezető úton 2017. november 25-én. Fotó: AFP/Aamir Qureshi)

Rovatok