Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal és bikacsökkel kergették szét az iszlamistákat Pakisztánban

2017. november 25., szombat 21:41 | aznap frissítve

A pakisztáni rendőrség mintegy 4 ezer emberrel kezdte meg szombaton annak az ülősztrájknak a felszámolását, amellyel egy radikális iszlamista párt támogatói csaknem három hete blokkolnak több, Iszlámábádba vezető főutat. Iszlámábád úgy döntött, beveti a hadsereget is a rendőrségi erők támogatására, írja az MTI. 

A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah párt hívei azért tüntetnek, hogy mondjon le Záhid Hamíd igazságügyi miniszter. Szerintük ugyanis alkotmányellenes az a törvénymódosítás, amely kihagyta az ország választójogi törvényében szereplő esküszövegből az utalást Mohamed prófétára. Hamíd időközben közölte, hogy nem szándékos hiba történt, s a mulasztást már helyrehozták. A miniszter videóüzenetében azzal védekezett, hogy ő is hívő muszlim, aki hitet tesz amellett, hogy "Mohamed volt Isten utolsó prófétája". 

A pakisztáni kormány egy héttel ezelőtt "utolsó figyelmeztetésként" felszólította a tüntetőket, hogy vessenek véget az ülősztrájknak. A tüntetés beszüntetését már korábban elrendelte egy bíróság. A párt azonban visszautasított minden felszólítást.

Az útblokádok felszámolására a rendőrök éles lőszert nem, de gumibotot, könnygázt és vízágyúkat vetettek be, és összetűztek a mintegy ezer tüntetővel. A demonstrálók kővel dobálták a rendőröket. Az összecsapásokban kórházi források szerint ugyanakkor hat civil lőtt sebek miatt vesztette életét.

Egészségügyi illetékesek úgy tudják, több mint kétszázan megsebesültek, zömmel rendőrök. Egy sebesült rendőr a kórházban belehalt sérülésébe. A rendőrség több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vett. A hatóságok közben arra utasították a magánkézben lévő tévéadókat, hogy szüntessék be adásukat, mert megsértették a hírközlési szabályokat azzal, hogy élőben közvetítették az ülősztrájk elleni rendőrségi akciót. A rendőrségi akció hatására a párt hívei más pakisztáni városokban is elkezdtek tüntetni, de ezek a demonstrációk egyelőre békések.

A Tehrík-i-Labaik a múlt hónapban meglepetésre a szavazatok 7,6 százalékát szerezte meg egy időközi választáson Pesavarban. A párt az iszlám törvényeknek, a saríának egy szigorú változatát vezetné be. Azt állítja, az ország választási törvényét azért változtatta meg a parlament, hogy az ahmadi vallási közösség kedvében járjon. Az ahmadik az indiai iszlám vallástudós, Mirza Ghulam Ahmad követőiként muszlimoknak tartják magukat, a pakisztáni parlament 1974-es döntése értelmében azonban nem muszlimok, mert felekezetük Mohamedet nem tartja Isten utolsó prófétájának.

Az erőszakba torkolló tömeges ülősztrájk és az a tény, hogy két iszlamista párt népszerűsége is jelentősen megnőtt az utóbbi időben, arra utal, hogy a vallásos jobboldal megerősödve várja a jövő évi választásokat, idézi az MTI a Reuterst. 

Rovatok