Index Vakbarát Hírportál

Orosz kémek szivárogtak be a lengyel belső elhárításba

2017. november 25., szombat 14:23 | aznap frissítve

Egy jelentés szerint az előző kormány idején Oroszország hírszerzési szolgálatának, az FSZB-nek a tisztjei belső információkhoz jutottak a Lengyel Belföldi Biztonsági Ügynökség (ABW) szervezetének működéséről. Az orosz hírszerzők ráadásul jogszerűen, a lengyel kémelhárítással együttműködve érkeztek Lengyelországba.

Az oroszok állítólag egy bűnszervezet után nyomoztak, amely Lengyelországban és Oroszország kalinyingrádi övezetében, Lengyelország északkeleti határán működött és ebben a munkában kérték a lengyel elhárítás együttműködését. Varsó erre igent mondott, ám az FSZB az együttműködést csak ürügyként használta annak érdekében, hogy belülről ismerhesse meg a lengyel biztonsági szolgálatot - olvasható a TVP köztelevízió honlapján.

Mindez 2012 nyarán történt, és az orosz hírszerzők néhány hónapot töltöttek Lengyelországban.

Az eset kivizsgálását az ABW új vezetője, Piotr Pogonowski kezdeményezte tavaly nyáron. Ekkor derült ki, hogy az együttműködés leple alatt az oroszok információkat gyűjtöttek az ABW-ről. „Megismerték műveleti képességeinket” - idézi a TPV az ügyről beszámoló belső hírforrást. „Az FSZB felmérte technikai felszereltségünk szintjét és azokat az erőforrásokat, melyeket a Lengyelországot fenyegető személyek ellen csatasorba állíthatunk”.

Az ABW sajtóirodája nem adott tájékoztatást arról, hogy az ügynökség új vezetői tettek-e feljelentést elődeik feltételezett szabálytalansága ügyében.

Rovatok