Index Vakbarát Hírportál

Egy svéd demokrata szerint a muszlimok nem teljesen emberek

2017. november 26., vasárnap 17:41

Jelenleg is zajlik a Svéd Demokraták (SD) konferenciája Norrköping városában, de nagy valószínűséggel jó ideig semmi másról nem fognak beszélni vele kapcsolatban, csak Martin Strid megszólalásáról, a politikus ugyanis szombaton azt találta mondani, hogy a muszlimok nem teljesen emberek – írja a Local.

Strid úgy kezdte a fejtegetését, hogy szerinte egy 1-től 100-ig terjedő skálán kell elképzelni a "muszlimok" és az "emberek" viszonyrendszerét. Ennek a skálának a tetején foglalnak helyet azok, akik teljes mértékben emberiek, a másik végén pedig a teljes mértékben mohamedánok találhatóak. Mint mondta, minden muszlim valahol a kettő között helyezkedik el, az alsó értékhez legközelebb pedig az Iszlám Állam harcosai vannak.

Ha már nem vagy muszlim, akkor nagy lépést tettél afelé, hogy teljesen ember legyél.

– vélekedett a politikus, majd hozzátette azt is, hogy az a célja az, hogy a muszlimok az iszlám helyett inkább az SD-be lépjenek be.

Strid szavai természetesen nem maradtak következmények nélkül, az SVT nemzeti televízió már jelezte, hogy feljelentették a férfit gyűlöletbeszédért, pártjának több képviselője pedig nemtetszését fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Julia Kronlid kiemelte, a konferencia tökéletes lehetőség lett volna arra, hogy megmutassák a programjukat, így azonban a média semmi mással nem fog majd foglalkozni, csak ezzel az üggyel.

Richard Jomshof elmondta, a párton belül mindenkinek joga van egyes ideológiákat kritizálni, de az a gondolat, hogy valaki a bőrszíne, vagy a hovatartozása miatt kevesebbet ér, mint mások, az számára már rasszizmus, ezt pedig nem tolerálják.

Martin Strid vasárnap reggel bocsánatot kért az elhangzottak miatt, mint mondta, a stressz miatt rosszul fejezte ki magát. Hozzátette, hogy sok muszlimot ismer, közülük pedig többel is jó kapcsolatot ápol. Azt is elmondta, hogy szeretne az SD tagja maradni, de természetesen ez nem az ő döntése. Erre egyébként az elhangzottak fényében nem sok esély van, ezzel kapcsolatban ugyanis már indult is ügy a párton belül és nem valószínű, hogy sokan ellenezni fogják majd a kizárását.

Rovatok