Index Vakbarát Hírportál

A Szuezi-csatorna nyugati partjára is átterjedtek a terrorellenes akciók

2017. november 28., kedd 15:06

Tizenegy terroristával végeztek az egyiptomi hatóságok egy rajtaütés során

- jelentette be kedden a kairói belügyminisztérium. Az antiterrorista egységek egy, a Szuezi-csatorna nyugati partján fekvő faluban található épületen ütöttek rajta, melyben jelentős mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot tároltak, melyet az Iszlám Államnak hűségesküt tett Sínai-félszigeti dzsihadistáknak szántak. 

Az akcióban 6 embert sikerült letartóztatni, a kommandósok veszteségeiről nincs hír. 

Ahogy arról részletesen is írtunk, a kairói kormányzat 2013 óta próbálja megtörni az Iszlám Államnak hűségesküdt tett, főleg beduin származású felkelőket. A félsziget északi kormányzóságában 2014 óta szükségállapot van érvényben, melynek örve alatt a hadsereg házrombolásokkal, bombázásokkal és kollektív letartóztatásokkal próbálja kihúzni a szőnyeget a terroristák alól, azonban a brutális retorzió csak elmélyíti a kairói kormány iránti gyűlöletet. Másrészről viszont a terroristák is megfélemlítik a régió lakosait, a velük nem szimpatizáló törzsek ellen is hadat viselnek.

A dzsihadisták rengeteg eredményes rajtaütéssel büszkélkedhetnek a hadsereg ellen, múlt pénteken pedig Egyiptom történelmének egyik legpusztítóbb terrortámadását hajtották végre az iszlám szúfi ágának egyik mecsete ellen, melyben 235 ember halt meg és 125-en megsebesültek. A terrortámadásra válaszul Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök bejelentette, a hadsereg és a rendőrség keményen odacsap majd a terroristáknak. 

(MTI)

Rovatok