Index Vakbarát Hírportál

Trump a navahó háborús hősök előtt sem bírta magát visszafogni

2017. november 28., kedd 14:12

Donald Trump még akkor is bunkó, ha épp kedves akar lenni: a navahó indián veteránok szerdai, Fehér Házban tett látogatása alkalmából ezt a köszöntőt bírta elmondani:

Szeretnék köszönetet mondani mindannyiuknak, mivel önök nagyon-nagyon különleges emberek. Már sokkal előbb itt voltak, mint akármelyikünk. Bár van valaki a kongresszusban, aki szintén régóta itt van, önöknél is régebben, és őt Pokahontasznak hívják.

Az elnök Elizabeth Warren massachusettsi demokrata szenátorra gondolt, aki mindig nagyon büszke volt indián származására. De mivel a legjobb esetben is egyharmincketted részben csörgedezik ereiben az őslakosok vére, ezért politikai ellenfelei rendszeresen azzal vádolják, hogy csak egyetemi előmenetele érdekében kotort elő egy XIX. századi indián felmenőt. A 2012-es szenátusi kampányban riválisa, a republikánus Scott Brown például DNS-tesztet követelt tőle származása bizonyítására, a republikánus jelölt kampánycsapatát pedig titokban lefilmezték, ahogy Warrent gúnyolva egy kampánygyűlésen indiánszökdelésekben közlekednek, és tomahawk-csapásokat imitálnak.

A XVII. század elején élt, az asszimiláció egyik szimbólumává vált Pokahontasz nevét azonban Trump ragasztotta Warrenre, ami ugyanaz az ostoba faji sztereotipizálás, mint amikor egy feketét valaki nem bír másként hívni, mint Kunta Kinte, vagy egy közel-keleti származásúról rögtön az jut eszébe, hogy Oszama. 

Trump részéről még nagyobb bunkóság volt, hogy a rasszista poént pont a második világháború legendás hőseinek körében bírta elengedni. Hiszen azután, hogy az amerikai kormányzat évszázadokon keresztül szorgosan irtotta a navahókat, a második világháború során az amerikai tengerészgyalogság a törzs mintegy 420 tagjával egy csapásra megoldotta, hogy rádióüzenetei megfejthetetlenné váljanak a japán hírszerzés számára. A navahók nyelve ugyanis a 40-es években még nem volt írásban rögzítve, és annyira egyedi nyelvtannal bír, hogy még a vele rokonságban álló törzsek nyelvének ismeretében is képtelenség megérteni. A navahó kódbeszélők a koreai és a vietnami háborúban is szolgáltak.

(Time)

Rovatok