Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a Fehérnek Lenni OK előadóját, mert rátámadt egy nőre

2017. november 29., szerda 10:04 | aznap frissítve

Őrizetbe vettek egy fehér házi tudósítót kedden este a connecticuti egyetemen, miután rátámadt egy nőre. Lucian Wintrich egy szélsőjobbos, Trump-párti blog szerzője, és az egyetemen egy rendezvény vendége volt, ahol a Fehérnek lenni ok (It's OK To Be White) címmel tartott beszédet.

A felszólalást a közönség soraiból végig pfújolás kísérte, ő meg tejet ivott, ami egy ilyen közismert náci szimbólum (nem, kedves olvasó, ha ön vagy a gyermeke tejet iszik, az még nem náci szimbólum, de egy olyan közegben, ahol alapvetően a fehér fajelmélet és felsőbbrendűség a téma, a tejivás nagyon is tudatos jelzés). A közönségből a férfit többen is nácinak nevezték.

Az előadásról aztán egy kisebb csoport távozott, közben oda is szóltak Wintrich-nek, aki, mint a videókon látható, emiatt a pódiumról a közönség közé sietett, és hátulról rátámadt egy nőre, a nyakánál fogva rángatva őt. A férfit az egyetem rendőrei azonnal letartóztatták a köznyugalom megsértésének vádjával, és ezer dollár fejében szabadulhatott. Egy másik embert is előállítottak, mert betört egy ablakot. Ő az egyetem hallgatója. 

Az egyetem vezetője, Susan Herbst szerint ez egy csalódást keltő esemény volt, ők alapvetően egy mély, polgári diskurzust szerettek volna, ami a demokratikus társadalmak és az amerikai egyetemi élet sajátja kellene, hogy legyen.

Rovatok