Index Vakbarát Hírportál

Egy egész falu élt évtizedeken át szexuális zaklatásban Lappföldön

2017. november 29., szerda 12:04

Évtizedeken át tartó szexuális bűncselekmények tömegét tárta fel a norvég rendőrség a lappföldi Tysfjordon – írta a The Local norvégiai kiadása. Az északi sarkkörön túli, kétezer fős településen legalább 151 áldozatról tudnak, akik 1953 és a legutóbbi idő között lettek nemi erőszak áldozatai – köztük egy négyéves gyermek is. A legidősebb sértett már 75 éves.

92 embert gyanúsítanak szexuális bűncselekményekkel a kétezer fős Tysfjordon.

Az elkövetők között három nő van, akik azonban egyben sértettek is, miután korábban ők is zaklatás, molesztálás áldozatai voltak.

Több mint száz esetben azonban elévülés miatt ejteni kellett az ügyet, így is van 43 sértett, akik esetében az elkövetők bíróság elé állhatnak – a rendőrség bocsánatot kért azért, mert nem lépett idejében, és érdemben, annak ellenére, hogy korábban már érkeztek a rendőrséghez feljelentések a Tysfjordon gyakorlattá vált bűncselekményekkel kapcsolatban.

Lappok, számik

Lappföld csaknem félmillió négyzetkilométert felölelő történelmi terület, amely Észak-Norvégiától Svédország és Finnország északi részén át az oroszországi Kola-félsziget part menti sávjáig ér.

A korábban inkább lappokként számon tartott népcsoport önelnevezése a számi. A finnugor népcsoport összlétszámát 60 és 100 ezer közé becsülik. 36-60 ezer számi Norvégiában, 14-36 ezer Svédországban él, a finnországiak száma csupán 10 ezer, az oroszországiaké alig kétezer.

Épp a norvégiai lappok nyelvének magyarral való összevetésével indult a magyar nyelv finnugor gyökereinek feltárása a 18. század hetvenes éveiben Sajnovics János gyűjtésével. A jezsuita tudós eredetileg csillagászati megfigyelésre utazott az északi vidékre. Ő adta ki az első Magyarországon – latin nyelven – megjelent munkát, amely alátámasztotta a magyar nyelv finnugor eredetét.

A rendőrség szerint azonban az ügy felderítését megnehezítette az is, hogy a közösség zárt életformája miatt is nehezebb volt feltárni az ügyeket, annak ellenére, hogy rengeteg áldozat és elkövető volt.

Az érintettek 70 százaléka számi, akik lutheránus egyik 19. századi irányzata, a laestadianizmus követői voltak. Az irányzat a térségben alakult ki, de 200 ezer követőjének jelentős része Észak-Amerikában él. A hatóságok megjegyezték, hogy sem a vallási irányzat, sem az etnikai hovatartozás nem játszott szerepet a példátlan bűncselekmény-sorozatban. Ennek kiemelése fontos a 20. században diszkriminált élt számi népcsoport kapcsán, amely az ásványi kincsek, az olaj és a földgáz norvégiai feltárásakor jogsérelmet szenvedett el. Mindezekért 1997-ben hivatalosan is bocsánatot kért V. Harald a norvég király.

A nyomozás tavaly indult, 11 férfi és női áldozat vallomása alapján. Két embert már elítéltek, őket összesen tíz szexuális bűncselekmény elkövetésében találtak bűnösnek.  

Büszkeség és szomorúság tölt el – kommentálta a történteket a tysfjordi számi kulturális központ vezetője. Lars Magne Andreassen szerint a hosszú ideig lappangó bűncselekmények tragikusak, ám büszkeségre ad okot, hogy a közösség elég bátor volt ahhoz, hogy megtörje a hallghatást. Megjegyezte, hogy sajnos ez a hallgatás jellemezte a hatóságokat is, az elszórt jelzések ellenére.

Rovatok