Index Vakbarát Hírportál

Igazságtalan kirúgás miatt támadják az olasz IKEA-t

2017. november 29., szerda 20:27 | aznap frissítve

Rossz színben tűnt fel az olasz sajtóban az IKEA egy közelmúltban történt kirúgás miatt - számolt be az olasz Local. A 39 éves Marica Ricutti egyedülálló anyaként dolgozott a corsicói (Milánó külvárosa) IKEA kávézójában múlt hétig, amikor a cégnél eltöltött 17 év után lapátra tették, mert nem tudtak megegyezni az időbeosztásával kapcsolatban. A főnökei arra kérték Maricát, hogy reggel 9 helyett 7-kor kezdje a műszakjait, ami számára lehetetlen volt, mert reggelente neki kell a gyerekeit iskolába vinnie, ráadásul az egyik gyereke mozgássérült, őt hetente egyszer terápiára is kell vinnie. 

A főnökei nem engedték meg neki a 9 órás kezdést, ezért kétszer figyelmeztették, hogy nem tartotta be a munkakezdés idejét, majd kirúgták. A Ricuttit védő szakszervezetis ügyvéd szerint az IKEA-nál megváltoztak a dolgok az elmúlt években, más lett a hangvétel a cégen belül. Ezzel az esettel is azt akarják erősíteni a dolgozóikban, hogy ők mondják meg, mi legyen, és nem engednek semmiben a dolgozóknak. Vagy beleegyeznek a vezetőség akaratába, vagy ki vannak rúgva - mondta. Egy másik szakszervezetis szerin a Ricutti története sértő az összes dolgozó anya számára. 

Kedden a dolgozók kétórás sztrájkot tartottak a corsicói IKEA-ban, és december 5-én is terveznek egyet. 

Miután bejárta a hír az egész olasz sajtót, az IKEA kiadott egy közleményt, hogy igyekeznek teljes körűen kivizsgálni majd a történet minden részletét. 

Az IKEA Olaszországban és más országokban is olyan cégként hirdette magát, aminek fontos a társadalmi szerepvállalás. Idén például adományoztak egy földrengésbiztos iskolát az egyik földrengés sújtotta olasz városnak. De az elmúlt években több panasz érkezett a cégre azzal kapcsolatban, ahogy a dolgozóival bánik: Németországban kiderült, hogy titokban kamerával figyeli az alkalmazottakat, Törökországban pedig megfenyegették őket azért, ha belépnek a szakszervezetbe - számolt be a Local. 

Rovatok