Index Vakbarát Hírportál

Kuba után Üzbegisztánban is furcsa hangtámadás volt

2017. november 29., szerda 12:33

Üzbegisztánban is ugyanolyan rejtélyes hangtámadás érte a USAID két munkatársát, mint augusztusban az Egyesült Államok havannai nagykövetségének munkatársait – állítja a CBSNews.com.

Az amerikai állami segélyszervezet érintett képviselői kezelésre el is hagyták a volt szovjet tagköztársaságot. A USAID képviselete Üzbegisztánban az Egyesült Államok taskenti nagykövetségén működik.

Washington hivatalosan nem kommentálta az ügyet, amerikai sajtóértesülések szerint viszont Oroszország lehet az üzbegisztáni, így nagy valószínűséggel a kubai akció mögött is. Az akusztikus fegyverekre épülő programnak megvan a múltja a szovjet időkből is.

A taskenti hangtámadás a beszámolók szerint szeptemberben történt.

Üzbegisztán külpolitikája az Egyesült Államok és Oroszország között ingadozik, megjárta az eredetileg magát Moszkvával szemben meghatározó GUAM-ot – a katonapolitikai együttműködést célzó erő nevét az eredeti résztvevő Grúzia, Üzbegisztán, Örményország és Moldova kezdőbetűi adták –, majd részt vett az orosz irányítású Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB), ahonnan 2012-ben kilépett, ám  az országot évtizedeken át irányító Islom Karimov tavalyi halála után újra megfontolás tárgyává tette a visszatérést.

Oroszország nem kommentálta a taskenti esetet, a havannai kapcsán korábban az orosz külügy közölte: abszurd a feltételezés, hogy bármiféle hangtámadáshoz köze volna.

Rovatok