Index Vakbarát Hírportál

Újabb 17 vonuló rénszarvast ölt meg a tehervonat Norvégiában

2017. november 29., szerda 20:43

Újabb 17 vonuló rénszarvassal végzett száguldó tehervonat szerdán Norvégiában, miután a napokban több mint száz állat pusztult el hasonló balesetben - írja az MTI. Az újabb baleset 20 kilométerre délre történt attól a helytől, ahol szombaton 65 rénszarvast ütött el egy vonat. November 22. és 25. között nyolcszor történt vonatbaleset, 110 állat pusztult el.

A Bane NOR norvég vasúttársaság bejelentette, hogy 25 kilométer hosszan kerítést épít ott, ahol a legtöbb baleset történt, és meghosszabbít egy már korábban épített, de túl rövid kerítést. Az építés költségeit 34 millió koronára (körülbelül 1 milliárd forint) becsülik. A vonatok sebességét azonnal lecsökkentették egy 32 kilométeres szakaszon Norvégia leghosszabb vasúti vonalán Trondheim és Bodo között. Korábban a sebességet csak egy két kilométeres szakaszon redukálták.

2013 óta összesen 3372 rénszarvas, birka és jávorszarvas pusztult el a vasúttársaság 729 kilométeres vonala mentén.

Siri Martinsen, a NOAH norvég állatvédő csoport vezetője azt mondta, "ha újra és újra megtörténik több éven át, talán nem elég csak utólag megbánni". Panaszt fognak benyújtani a rendőrségen, hogy biztosan legyen valaki, akit felelősségre vonnak.

Norvégia nagyjából 250 ezer, részben háziasított rénszarvasnak ad otthont, és az állatok többsége az ország távoli északi területein él. Az év ezen időszakában a pásztorok a téli legelőterületek felé terelik a rénszarvasokat. Az út mindig veszélyes, sok állatot elgázolnak autók, vonatok, vagy vízbe fulladnak.

A múlt szombati tragédiát követően a dokumentumfilmes Jon Erling Utsi készített felvételeket a véres hóban fekvő rénszarvastetemekről. Utsi szerint a legborzasztóbb azoknak az állatoknak a látványa volt, amelyek nem pusztultak el a balesetben, hanem fájdalmak közepette feküdtek több kilométer hosszan a sínek mellett. Ezeknek a súlyosan sérült példányoknak egy részét le kellett lőni.

Rovatok