Index Vakbarát Hírportál

A rendőrök vízágyúztak, a tüntetők transzparensekkel ütötték őket

2017. november 30., csütörtök 16:44

Kormányellenes tüntetők csaptak össze a rendőrökkel a Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában, az összecsapásokban többen megsérültek. A több mint kétezer fős, baloldali aktivistákból, földművesekből, munkásokból és tanulókból álló tömeg az elnöki palotához akart vonulni, de a rendfenntartó erők útjukat állták a Malacanang Palotától néhány kilométerre.

A rendőrség vízágyúkat vetett be a tüntetés felszámolására, de a tüntetők visszatámadtak, transzparenseikkel ütlegelték és a kezük ügyébe akadó tárgyakkal dobálták a rendőröket. „Harcolni fogunk és elűzzük" Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt. „Az életért és a demokráciáért küzdünk. Elég a gyilkosságokból, elég az emberi jogok megsértéséből, elég Dutertéből" – mondták.

A Fülöp-szigeteki elnök októberben arra figyelmeztetett, hogy forradalmi kormányt hoz létre és akár mindenkit hajlandó kirúgni a kormányzati pozíciókból, hogy leszámoljon a vezetését destabilizáló erőkkel. Duterte szóvivője, Harry Roque később elmondta, hogy ez csak retorikai fordulat volt, nincsen valós vagy közvetlen veszély, amely az országra leselkedne.

Viszont forradalmi kormány megalakítását kérték az elnöktől csütörtökön a kormánypárti tüntetők, akik szintén több ezren vonultak a Fülöp-szigeteki főváros utcáira a spanyol gyarmati rendszer ellen egykor harcot hirdető Andrés Bonifacio y de Castro születésnapjának 154. évfordulójára emlékezve. Az elnök hívei emellett teljhatalmat követeltek Dutertének a korrupció, a kábítószer és a bűnözés elleni harchoz, írja az MTI.

Rovatok