Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev: Visszataszító az orosz-amerikai kapcsolatok légköre

2017. november 30., csütörtök 17:16

Nagyon rossznak, sőt visszataszítónak minősítette Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatainak légkörét Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Moszkvában egy csütörtöki, öt csatornán élőben közvetített, évösszegző stúdióbeszélgetésen.

Medvegyev kitért rá, hogy november 12-én, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) manilai csúcstalálkozóján alkalma nyílt arra, hogy szót váltson Donald Trump amerikai elnökkel, akit „jóindulatú politikusként" jellemzett. Mint mondta, Trump a kétoldalú kapcsolatok helyreállítására törekszik, de „a probléma nem a személyes kapcsolatokban rejlik", amikről Medvegyev szerint Putyin is úgy gondolja, hogy rendben vannak.

Szerinte a viszonyt a döntések határozzák meg és az a légkör, amelyben meghozták őket. „Ez a légkör a legrosszabb azon időszak alatt, amelyre visszaemlékszem, márpedig én még emlékszem Leonyid Brezsnyevnek az amerikai elnökökkel folytatott találkozóira" – mondta.

Medvegyev szerint a kétoldalú viszony mostani hanyatlása senkinek sem áll érdekében, így az amerikai befektetőknek sem jó, és a Washingtonban kiépült politikai rendszer irányvonala miatt maga Trump is szenved. Medvegyev hangoztatta, hogy egyes washingtoni politikusok a saját személyes érdekeiket próbálják meg érvényre juttatni az oroszellenes retorika hangoztatásával, amelynek hangvételét az 50-es évek mccarthyzmusához hasonlította.

Szerinte van esély a kétoldalú kapcsolatok javítására, a legfőbb feladat az, hogy meg kell kezdeni az együttműködést a legfontosabb témákban. Megismételte Moszkva álláspontját, amely szerint az Oroszország ellen legutóbb életbe léptetett szankciócsomag célja, hogy korlátozza az Európába irányuló orosz gázszállítást és hogy megnyissa az utat az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) európai importja előtt. A doppingbotrányokat is a Moszkvára való politikai nyomásgyakorlás eszközének nevezte.

A külföldi hekkelésekről azt mondta, mindenki igyekszik megfigyelni a másikat, ezért nevetséges egyedül Oroszországot elmarasztalni, ezzel mindenki tökéletesen tisztában van. Az orosz miniszterelnök sürgette a kiberfenyegetések elleni nemzetközi összefogást.

Putyin a tervek szerint december 14-én tartja majd meg évzáró, a televízió által szintén élőben közvetítendő sajtókonferenciáját, írja az MTI.

Rovatok