Index Vakbarát Hírportál

Németország visszahívja egyik diplomatáját Észak-Koreából

2017. november 30., csütörtök 23:17

Németország korlátozza diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával, és visszahívja phenjani képviseletéről egyik diplomatáját, de nem a nagykövetet, írja az MTI. Mindez válasz a kommunista rezsim újabb ballisztikus rakétakísérletére.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter  elmondta, hogy Németország felszólította Észak-Koreát, hogy hívja vissza egyik diplomatáját a berlini nagykövetségről. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak némi politikai nyomásgyakorlás, Németország nem fogja megszakítani a 2001 óta tartó diplomáciai kapcsolatát Észak-Koreával.

A német külügyminisztérium már július végén is visszahívott két nagykövetségi dolgozót Phenjanból az észak-koreai ballisztikusrakéta- és nukleáris kísérletek miatt, illetve felszólított két észak-koreai diplomatát Németország elhagyására.

Szerdán Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő minden országot, köztük Németországot is arra szólított fel, hogy szakítsa meg az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatait. Hasonló nyilatkozatot tett Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén.

Gabriel szerint azonban amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal folytatott megbeszélésén ilyen jellegű kérés nem hangzott el és egyéb hivatalos úton sem érkezett az Egyesült Államoktól felkérés a diplomáciai kapcsolatok megszakítására Észak-Koreával.

    

Rovatok