Index Vakbarát Hírportál

A svédek szerint a kormányon legyen a kéz, ne a telefonon

2017. december 1., péntek 21:25

Utoljára 2013-ban változtattak Svédországban az autóvezetést érintő törvényeken, amikor bevezették, hogy tilos a telefont úgy használni, hogy az életveszélyt jelentsen a sofőrre. A rendőrök akkor nem nagyon örülhettek, mert annak a bizonyítása minimum problémás, hogy valaki azért vezet életveszélyesen, mert épp a telefonját nyomkodja, vagy mert szimplán nem tud jól vezetni, vagy mert valami más vonta el a figyelmét.  

Most 5 év múlva azonban radikálisabban változtatnak a svédek, ugyanis hosszas vita után megszavazták, hogy nem lehet a sofőröknek a kezükben telefon vezetés közben. “A kezek a kormányon legyenek, ne a telefonon.” - mondta Tomas Eneroth közlekedésért felelős miniszter, aki szerint további szabályok is követik a mostanit. 

Egy tavalyi felmérés szerint a svédek 37%-a nyomkodja a telefonját vezetés közben, ebből a 18-30 közöttiek 56%-a. Egy másik, kétezer fős felmérés szerint, tízből hét svéd olvasott már üzenetet vezetés közben. Emellett érdekes adat, hogy az elmúlt 3 évben az utakon történt halálesetek száma 260 és 270 közé esik, ami a legalacsonyabb, a második világháború óta. A legtöbb baleset az országban 1965 és 1966-ban volt, amikor nem voltak telefonok, és csak 1.5 millió autó volt Svédországban, a mai 5 millióval szemben. Ebben a két évben összesen 1313 ember halt meg az utakon. 

(via Local.se)

Rovatok