Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas parádéval ünnepelték Bukarestben december elsejét

2017. december 1., péntek 14:16

Minden korábbinál nagyobb katonai parádéval ünnepelték Bukarestben az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulóját, írja az MTI. Háromezer-ötszáz katona, háromszázötven csapatszállító és harci jármű, ötven katonai repülő és helikopter vett részt a felvonuláson.

Bulgária, Nagy Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, a Moldovai Köztársaság, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, az Egyesült Államok, Törökország és Ukrajna díszegységei is felvonultak a nemrég felújított bukaresti diadalív alatt.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Három héttel később, 1918. december 22-én a kolozsvári magyar népgyűlés résztvevői megkérdőjelezték az akkor még csak hárommilliós erdélyi és bánsági románság jogát ahhoz, hogy hétmillió lakos nevében eldöntsék 26 magyarországi vármegye Romániához csatolását, és – szintén a wilsoni önrendelkezésre hivatkozva – kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni, a román katonai ellenőrzés alá került és az antanthatalmak által Romániának ígért Erdély elcsatolását már nem sikerült megakadályozniuk.

Rovatok