Index Vakbarát Hírportál

Már nem körözik Koszovó miniszterelnökét

2017. december 2., szombat 09:05

Szerbia már nem körözi Koszovó hivatalban lévő miniszterelnökét, Ramush Haradinajt és tizenhét másik koszovóit, akiket az ország kérésére 2004-ben tettek fel az Interpol listájára. Az elfogatóparancs visszavonásáról Abelard Tahiri koszovói igazságügyi miniszter számolt be szombaton az MTI szerint. A döntés nagyban megkönnyíti majd a koszovói miniszterelnök országon kívüli utazását.

Szerbia azért adott ki körözést Ramush Haradinajra, mert az 1998-1999-es koszovói harcok idején ő volt a tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka. A politikus 2004-2005 között volt kormányfő, amikor még az ENSZ fennhatósága alá tartozott Koszovó, és idén szeptemberben újra megválasztották miniszterelnöknek.

A belgrádi hatóságok háborús bűnösnek tekintik Haradinajt, és azt állítják, hogy parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt meggyilkoltak, és több mint négyszáz embert elraboltak - írja az MTI. A hágai Nemzetközi Törvényszék azonban kétszer is felmentette a vádak alól. Haradinajt kétszer elfogták az érvényben lévő körözés miatt, de szabadon is bocsátották.

Szerbia máig nem hajlandó elismerni Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét, és még mindig a déli tartományának tekinti az albánok által lakott területet.

Rovatok