Index Vakbarát Hírportál

Nem terrortámadás, hanem zsarolás állhat a német műbomba mögött

2017. december 3., vasárnap 16:50

Nem terrortámadás, hanem egy nagyszabású zsarolás része lehet a németországi Potsdamban pénteken talált gyanús, robbanószerkezetnek gondolt csomag ügye a nyomozás első megállapításai szerint.

Az MTI a potsdami ügyészség, a Brandenburg tartományi rendőr-főkapitányság és a tartományi belügyminisztérium közös tájékoztatójára hivatkozva azt írja, hogy a helyszínen találtak egy papírt, rajta egy úgynevezett QR-kóddal - mobiltelefon kamerájával leolvasható különleges vonalkóddal -, amely egy zsaroló levélhez vezet. 

A dokumentum ismeretlen szerzői több millió eurót követelnek a német posta (Deutsche Post) DHL nevű csomagküldő vállalkozásától, mondta a tárca vezetője, Karl-Heinz-Schröter. Hans-Jürgen Mörke rendőrfőkapitány hozzátette: a zsarolók további veszélyes csomagokat indíthatnak útnak. A címzettek kisvállalkozások vagy akár magánszemélyek is lehetnek. 

A hatóságok a lakosság segítségét kérik az ügy feltárásához. Pénteken gyanús, robbanószerkezetnek gondolt csomagot találtak. A rendőrség akkor azt közölte, hogy a csomagban - amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek - nem találtak gyújtószerkezetet. Kábelek, szárazelemek és szögek voltak benne.

A Berlin közelében lévő Potsdam belvárosában lévő vásárt péntek délután kiürítették, szombaton azonban újra megnyitották. 

Rovatok