Index Vakbarát Hírportál

Lakhatásért tüntetett, spontán várossá alakult a hajléktalan közösség Brazilíában

2017. december 4., hétfő 19:44

Először ötszáz család érkezett egy tüntetésre a brazíliai São Bernardo do Campo városának egy üres telkére abba a reményben, hogy az ott felhúzott házakban elérhető lakhatást biztosít nekik a város. A résztvevők egy része elkezdte felállítani az átmeneti sátortábort, míg többek családokat toboroztak a környéken, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez, amit az elérhető lakhatásért kezdtek. Két hónap se telt, és 8300 családra duzzadt a közösség, amit a helyi Hajléktalan Munkások Mozgalma kovácsolt össze és tart egyben. 

Az LA Times helyszíni riportja szerint a tüntetés egy önfenntartó minivárossá duzzadt, kötelező regisztrációval és saját tanácsülésekkel. A 19 házsorban centikre vannak egymástól az improvizált lakhelyek, amelyek végében konyhák és vizes blokkok is vannak.

A lakosok, amennyire tudnak, beszállnak a rendszeres étkezés költségeibe, de az étel javarészt szakszervezetektől, egyéb érdekvédelmi szervezetektől, valamint magánemberek adományaiból áll össze. 

Az önműködő és önfenntartó közösség akkora siker lett, hogy most 2000 család van várólistán. A lakosok, úgy tűnik, megszerették a körülményeket, és nem akarnak elköltözni. 

Rovatok