Index Vakbarát Hírportál

Újabb videókat adtak ki a disszidens észak-koreai katona megmentéséről

2017. december 5., kedd 13:10

Nemrég a Reutersen írtak viszonylag hosszan arról, mi van az Észak-Koreából Dél-Koreába szó szerint átmenekülő katonával (a cikk fordítását itt olvashatja), most viszont a CNN is részletes helyszíni riportot közölt az ügyéről. 

Ami új ebben a beszámolóban, az egyrészt az exkluzív videók, amik azt mutatják, hogy a disszidens katonát beszállítják a kórházba, majd a műtőasztalra helyezik, és elkezdik kezelni. Ezeket ide kattintva nézheti meg, beágyazásra nem ad lehetőséget a CNN. A felvételeket az érintett engedélyével közlik.

Másrészt kiderül, hogy hova kapta a golyókat: egyet a jobb térdébe, egyet a tricepszébe, egy harmadikat a mellkasába, hátulról, ez a lövedék a vállánál távozott. A negyedik a beleit sértette meg, ezt öt órán át operálták, ekkor derült ki az is, hogy férgek vannak a beleiben. A műtét közben többször is azt hitték az orvosok, hogy a páciens nem fogja túlélni. 

Két nappal később megint megműtötték a férfit, az három órán át tartott, ezután kezdett javulni az állapota, olyan gyorsasággal, hogy az orvosok is meglepődtek.

A férfi most már beszél, jár, egyedül megy ki a mosdóba. Az állapota stabil, de még mindig súlyos. A TBC és a hepatitis B károsította a májfunkcióit, emellett pszichiátriai kezelésre van szüksége poszttraumás stressz szindróma miatt. 

Rémálmaiban újra Észak-Koreában van, az orvosa ezért kiakasztott a szobában egy dél-koreai zászlót, hogy Oh elhiggye, ez Dél-Korea. "Nézd a zászlót. Láttál ilyet valaha Észak-Koreában?", kérdezte tőle nyugtatólag. 

Oh állítólag jogot akar tanulni. A katonaság nem érdekli, pedig más disszidensek szívesen beléptek a dél-koreai hadseregbe. Egyelőre az egészségi állapota miatt nem kérdezik ki részletesen a szöuli hatóságok.

Közben sztár lett az orvosa, Lee is. Róla kiderült, hogy San Diegóban is tanult, és rengeteg megkeresést kap a világ minden tájáról, hogy tájékoztasson a disszidens katona állapotáról. Lee azt mondja, csak heti egyszer megy haza, a többi idejét a traumacentrumban tölti. Amikor viszont kilép a kórház ajtaján, rögtön fotózzák, szelfiznek vele.

Rovatok