Index Vakbarát Hírportál

Banglades egy lakatlan szigetre telepíti a rohingja menekülteket

2017. december 6., szerda 14:05 | aznap frissítve

Egymillió rohingja menekült él Bangladesben, mióta Mianmar hadserege módszeresen, erőszakkal elűzte őket az országból. A bangladesi kormány most a rohingják tizedét áttelepítené egy lakatlan szigetre, Thenga Charra. A tervek szerint 2019 novemberéig elköltöztetik a 100 ezer menekültet, a kormány 278 millió dollárt különített el erre a célra, írja a CNN.

A nemzetközi közösség korábban megköszönte Bangladesnek, amit a menekültekért tesz, de ez az új terv már komolyabb megütközést váltott ki. Az Amnesty International súlyos tévedésnek nevezte az ötletet és arra kérte a miniszterelnököt, hogy gondolja meg magát. A szervezet szerint a döntés azzal járhat, hogy a rohingják inkább visszaszöknek a szülőföldjükre - annak ellenére, hogy Mianmar a határra taposóaknákat telepített -, amivel kockáztatják az életüket.

De miért szöknének haza, ha ott bántják őket?

Thenga Char szigete egy lapos, mocsaras 30 ezer hektáros sziget. Monszun időszakban,

dagály idején gyakran elönti a víz.

Ennek ellenére a bangladesi hatóságok azt állítják, hogy lakható a sziget, bár arra az ellentmondásra nem világítottak rá, hogy akkor miért lakatlan jelenleg.

A rohingják helyzetéről ebben a cikkben írtunk hosszabban. Egy menekültválságról készült fotósorozatot pedig itt mutattunk be.

Rovatok