Index Vakbarát Hírportál

Európai Egyesült Államokat szeretnének a német szociáldemokraták

2017. december 7., csütörtök 20:19

Felhatalmazást adott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusa csütörtökön a pártvezetőségnek a kormányalakítás lehetőségeiről szóló tárgyalások megkezdésére az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével – írta az MTI.

A választáson az SPD történelmi mélypontot ért el, ellenzéki szerepre készült, de a kancellár tárgyalásai zátonyra futottak a zöldekkel és a megegyezésből az utolsó pillanatban kifaroló szabaddemokratákkal (FPD).

Még nem biztos, hogy lesz koalíció 

A berlini kongresszuson a küldöttek hat órán keresztül tartó, és a párt közleménye szerint „intenzív és tiszteletteljes vita” után nagy többséggel megszavazták az elnökség indítványát, amely szerint úgynevezett nyílt végű, nem feltétlenül az SPD kormányra lépésére irányuló tárgyalást kell folytatni a CDU/CSU-val.

A folyamat végeredménye így egy újabb nagykoalíció, egy CDU/CSU-s kisebbségi kormány szociáldemokrata külső támogatása, de akár előrehozott választás is lehet.

Martin Schulz pártelnök beszédében hangsúlyozta: „nem muszáj mindenáron kormányoznunk, de nem is szabad mindenáron azt akarni, hogy ne kormányozzunk”. Az a döntő, hogy a párt mit tud érvényesíteni programjából, elképezléseiből – mondta a The Local német kiadása szerint a politikus.

Az SPD Európai Egyesült Államokat szeretne

 Martin Schulz a Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán szenvedélyes hangon hívott fel egy szorosabban együttműködő, szövetségi Európa megteremtésére. A kongresszus célja alapvetően az volt, hogy eldöntsék: a közép-bal párt kezdjen-e tájékozódó tárgyalásokat egy új, Angela Merkel vezetésével felálló koalíciós kormány létrehozásáról.

„Egy európai alkotmányos egyezményt akarok, amely egy új, szövetségi Európát hív életre” mondta Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke, aki a civil társadalom és az állampolgárok bevonásával javasolja a dokumentum kidolgozását. A párt vezetője szerint 2025-re kéne létrehozni az Európai Egyesült Államokat. Javaslata szerint:

Schulz szerint csak egy egységesebb EU lehet képes a klímaváltozás vagy a tömeges migráció kezelésére, csak egy egységesebb EU kényszerítheti az olyan internetes óriásokat, mint a Google vagy a Facebook, hogy tartsák tiszteletben a civil jogokat és csak egy ilyen EU lehet képes megakadályozni, hogy az óriáscégek kibújjanak az adófizetés alól.

A pártelnök szerint az elképzelés mellett szól az is, hogy csak egy megerősített EU állíthatja meg a jobboldali nacionalisták térnyerését. Utalt arra, hogy ezek a csoportok Németországban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban és Hollandiában is növelték bázisukat.

Megismételte:

az eurózónának több beruházásra, közös pénzügyminiszterre és költségvetésre van szüksége.

Martin Schulz szerint ha az SPD végül is újra az Angela Merkellel közös kormányzás mellett dönt, Berlinnek fel kell adnia Merkel és korábbi pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble megszorításokra épülő politikáját.

Rovatok