Index Vakbarát Hírportál

Nem elvből, biztonsági okokból tagadják meg a német pilóták a kitoloncolásokat

2017. december 7., csütörtök 11:22 | aznap frissítve

A német pilóták nem elvi okokból tagadják meg a kiutasított menedékkérők hazaszállítását, hanem biztonsági okokból, írja a Welt Deutsche Welle korábbi cikke szerint  idén eddig 222 alkalommal volt sikertelen a menekültek visszatoloncolása a pilóták döntése miatt.  

Azokat a menedékkérőket, akik nem maradhatnak Németországban, eredetileg külön charterjáratokkal akarták hazaszállítani. A legtöbb ilyen országba azonban Németország nem indíthat charterjáratot. A kitoloncolt bevándorlókat ezért csak a normál, menetrend szerint közlekedő járatokon utaztathatják haza vagy abba az uniós országba, ahol elsőként regisztrálták őket.

A német Baloldal nevű párt kérésére a kormányzat azt közölte: idén 222 esetben hiúsult meg a kitoloncolás a légitársaságok vagy a légi személyzet ellenállása miatt. A Welt úgy tudja: idén a Lufhansa 63 esetben, az Eurowings 22 esetben nem vállalta ezt a feladatot.

A fő ok a biztonság. A repülés biztonságáért az adott járat kapitánya felel. Ők számos esetben úgy ítélték meg, hogy a menekültek szállítása veszélyeztetné a repülés biztonságát. A Lufthansa azt közölte: a járatok kapitányai a felszállás előtt személyesen igyekeznek meggyőződni arról, hogy a kitoloncolt utasok nem okoznak problémát menet közben. 

Azokban az esetekben, amikor elvállalták ezt a feladatot, a repülések problémamentesek voltak, és a többi utas semmit nem vett észre abból, hogy kitoloncolt menedékkérők is utaznak a gépen. 

A német rendőrség nem ért egyet a légitársaságok reakciójával. Az ő feladatuk az, hogy a kitoloncolt emberek hazaszállítását biztosítsák. Az elutasított menedékkérőket ezért rendőrök kísérik, és adott esetben bilincset is alkalmaznak.  

A 222 eset mellett idén 87 kitoloncolás az utolsó pillanatban bekövetkezett egészségügyi ok miatt hiúsult meg. További 311 olyan eset történt, amikor a hazaszállításra váró ember ellenállt az intézkedésnek. Az adatok szerint közöttük a legtöbben eritreaiak (37), szíriaiak (36) és marokkóiak (36) voltak. Az eritreaiakat és a szíriaiakat a dublini rendelet értelmében nem hazájukba, hanem egy másik európai országba akarták visszaszállítani.  

Rovatok