Index Vakbarát Hírportál

Romániában nem jó ötlet a bányászjáráshoz hasonlítani egy tüntetést

2017. december 7., csütörtök 19:10

Bocsánatot kért Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke csütörtökön, mert Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettes a bányászjáráshoz hasonlított egy ellenzéki tüntetést, írja az MTI.

Szerdán az ellenzék tiltakozása és a parlament előtt zajló kormányellenes tüntetés ellenére egymás után szavazta meg a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ a bírák és ügyészek jogállásának módosításáról szóló törvénytervezetet. Sokan az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) látják a tüntetés mögött, a párt azonban tagadja, hogy ők bárkit is tüntetni hívtak volna. Ezzel kapcsolatban mondta Márton Árpád, hogy az egész helyzet őt az 1990-es bányászjárásra emlékeztette.

Ez kiverte a biztosítékot az USR-nél, akik sértőnek nevezték a párhuzamot, Kelemen Hunor pedig kénytelen volt bocsánatot kérni a hasonlatért. Szerinte Márton Árpád véleménye nem egyezik az RMDSZ álláspontjával, bár szerinte a frakcióvezető-helyettes nem sértő szándékkal mondta, amit mondott.

A bányászjárás azoknak a véres romániai eseményeknek az összefoglaló neve, melyek nem sokkal Nicolae Ceaușescu 1989-es halála után történtek. 1990-91 között négy bányászjárás is volt (később még kettő), amikor a Zsil-völgyi román bányászok a központi román államhatalom hívására szervezetten, felfegyverezve támadták meg az aktuális hatalom ellenségeit. A bányászok szétverték Bukarestet, kilenc ember meghalt, 1250 pedig megsebesült a bányászjárások során.

Rovatok