Index Vakbarát Hírportál

Macron jövőre Budapestre jön

2017. december 12., kedd 13:06 | aznap frissítve

Áder János köztársasági elnök is részt vesz Párizsban a One Planet Summit nevű klíma-csúcstalálkozón. A megnyitó előtt találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, akivel fél órán keresztül tárgyalt, írja az MTI.

Áder a megbeszélésen ismét meghívta Macront Magyarországra, aki elfogadta azt, és jelezte, a jövő év első felében Budapestre jön. A francia elnök nyáron a Franciaország-V4-ek találkozóján már találkozott Orbán Viktorral, utána merült fel, hogy még ebben az évben megismételhetnék a csúcsot, de ez nem jött létre.

A klímacsúcson egyébként a két évvel ezelőtt elfogadott párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról lesz szó. Áder az MTI tudósítójának úgy nyilatkozott, hogy Macronnal egyetértettek abban, hogy öt feltétele van annak, hogy az egyezmény célja megvalósulhasson, azaz a Föld légkörének középhőmérséklete az évszázad végére ne növekedjen 2 Celsius-fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest. Például az, hogy a megállapodást ki kell terjeszteni úgynevezett szubnacionális szervezetekre, azaz városokra, régiókra, szövetségi államokra és a klímavédelmi mozgalmakat is részes félként kell a megállapodásban elfogadni.

Párizsban több mint ötven ország állam- és kormányfőjének részvételével rendezik meg a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozót, amelynek célja a klímavédelmi lépések finanszírozásának felgyorsítása és konkrét bejelentések megtétele. Az ENSZ, a Világbank és a francia kormány szervezésében megrendezett konferenciára mintegy száz országból 4 ezren hivatalosak, köztük a köz- és magánszféra szereplői, politikusok, finanszírozók, alapítványok, bankok, civil szervezetek, egyesületek, városvezetők.

Rovatok