Index Vakbarát Hírportál

Azt tanácsolják a brit rendőröknek, hogy ne kutassanak csak azért át valakit, mert fűszaga van

2017. december 12., kedd 20:50

A brit Rendőrségi Főiskola legújabb irányelveiben azt tanácsolják az angol és walesi rendőröknek, hogy akkor se motozzanak meg valakit, ha nagyon erős marihuánaszag van a környéken, írja a Telegraph. Nagy-Britanniában a fű B-osztályú drognak számít, amiért akár 5 év börtönt is ki lehet szabni.

Nem mindenki elégedett az új irányelvvel, az egyik legismertebb brit rendőrfőnök, Andy Cook például Twitteren reagált annyit, hogy a jövőben is arra fogja kérni a beosztottjait, hogy fűszagot érezve motozzák át a gyanúsítottakat, hiszen ezt írja elő a törvény.

I disagree. The guidance in my view is wrong and the law does not preclude it . Smell of cannabis is sufficient to stop search and I will continue to encourage my Officers to use it particularly on those criminals who are engaged in serious and organised crime. https://t.co/BpUnlJRwDU

— Chief Con Andy Cooke (@MerPolChiefCon) 2017. december 12.

A kiszivárgott rendőrségi irányelvben azt tanácsolják, hogy szag helyett próbáljanak meg más nyomok alapján átkutatni valakit, hogy a motozás nem csak arra alapuljon, hogy valaki valahol füvet szívott. Ilyen például a figyelés a furcsa viselkedésre vagy konkrét droghasználathoz szükséges tárgyak jelenléte a környezetben. Az irányelv egyik legerősebb állítása, hogy nem feltétlenül kell olyan kocsit átvizsgálni, ami bűzlik a marihuánától. És mindez nem csak a rendőrökre, hanem a drogkereső kutyákra is vonatkozna.

A dokumentumban az is szerepel, hogy ha bejelentés érkezik füvet fogyasztó állampolgárok miatt, akkor érdemesebb csak figyelmeztetni őket először, nem pedig rögtön kipakoltatni mindenkit.

Nem csak a rendőröknél, de a brit drogprevenciós központnál is kiverte a vizsgálatot a dokumentum. Szerintük az egész törvényellenes, sőt, teljesen nonszensz, még ha el is ismerik, hogy a brit rendőrséget leterheli a kis mennyiségű kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.

A Rendőrségi Főiskola szóvivője azóta elmondta, hogy természetesen meggondolják az irányelvben foglaltakat, de ettől függetlenül az is teljesen legális, ha a rendőrök ezeket a tanácsokat felülbírálják.

Rovatok