Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt egy ausztriai gázterminálon

2017. december 12., kedd 10:26 | aznap frissítve

Robbanás történt kedden a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek - közölte az osztrák rendőrségre hivatkozva az MTI. Meg nem erősített jelentések szerint a sérültek száma eléri a 60-at.

A robbanás reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a Baumgarten an der March településen található létesítményben. A terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre észak-nyugatra található. Egyelőre csak annyit mondtak, hogy műszaki okok állnak a robbanás hátterében, a hatóságok lezárták a környéket.

A helyszínre mentőhelikopterek, mentő- és tűzoltóautók érkeztek. A rendőrség arra kérte a lakosokat, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és kövessék a hatóságok utasításait.

++BREAKING++ Baumgarten, one of the largest European gas compressor stations currently on fire #SecurityOfSupply #Italy #Austria #Hungary #Germany
(image courtesy https://t.co/xjbd6yQeEv) pic.twitter.com/GiBwinwAVt

— Georg Fischer (@G_H_Fischer) 2017. december 12.

Minket nem érint, de az olaszok vészhelyzetet hirdettek

A gázterminál egyike Európa legfontosabb elosztási pontjainak, ahová Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik a földgáz. Évente mintegy 40 milliárd köbmétert tárolnak, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

A Gas Connect Austria közleményében biztosított arról, hogy Ausztria földgázszükségleteit belátható ideig fedezni tudják. Viszont a robbanás miatt további intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tájékoztatója szerint a robbanás nem befolyásolja a magyarországi gázellátást. Az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása - a szlovák-magyar együttműködésnek köszönhetően - Balassagyarmat átadási ponton is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. A magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje megfelelő, a téli fűtési időszak igényeit bőven fedezi.

Olaszország azonban már vészhelyzetet jelentett be a készlethiány miatt. Ausztriából elsősorban hozzájuk és Horvátországba megy földgáz. Ha nem lesz enyhe az időjárás, komoly gondokkal nézhetnek szembe.

Rovatok